Nejsilnější zemětřesení v novodobé historii. Smrt, zkáza a obrovský strach

Zemětřesení tektonického původu se vyskytují v místech s poruchami zemské kůry, kde dochází k pohybu jednotlivých horninových bloků
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Zemětřesení je v České republice spíš unikátní úkaz než reálná hrozba. Na planetě jsou však místa, kde z otřesu půdy a následných ničivých vln tsunami mají lidé po právu veliký strach. Tady je přehled několika případů, kdy příroda ukázala svoji ničivou sílu a tisíce lidí za to zaplatily životem.

Ani scény z katastrofických filmů nejsou schopné přiblížit reálný dopad tragédie rozsáhlého zemětřesení. Před několika lety si zemětřesení v japonském Tóhoku vyžádalo životy nejméně 15 tisíc obyvatel. Otřesy a následné neočekávaně vysoké vlny tsunami smetly vše, co měly v cestě, a navíc velmi vážně poničily čtyři jaderné elektrárny. Tou nejznámější je Fukušima.

Nejsilnější zemětřesení v dějinách Japonska však se sílou 8,9 stupňů Richterovy škály obsadilo až páté místo v novodobé historii. Ve 20. a 21. století nejdeme ještě tragičtější příklady ničivé přírodní katastrofy. 

Rusko mělo štěstí v neštěstí

O spojení zemětřesení, tsunami a Ruska toho moc neslyšíme. Největší země na planetě však ve své historii pamatuje okamžik, který je dnes čtvrtým nejsilnějším otřesem půdy v novodobých dějinách naší planety.

Východ Ruska, konkrétně oblast Kamčatky a Kurilských ostrovů, zdevastoval otřes a následná vlna tsunami, která byla tak velká, že doputovala až k břehům Havaje, Chile, Peru a Aljašky. Tehdy se jednalo o zemětřesení se sílou 9 stupňů Richterovy škály. Stalo se tak 4. listopadu 1952 a počet obětí byl stanoven na 2 336. Číslo mrtvých je zásadně ovlivněno tím, že podstatná část zasažené oblasti nebyla obydlena. Bylo to tedy štěstí v neštěstí.

Tragické Vánoce

Kdo se chtěl v roce 2004 vyhnout vánočnímu shonu a zimním mrazíkům odletem na dovolenou do Indonésie, zažil jednu z nejničivějších tragédií v dějinách lidstva. Otřesy na mořském dně se sílou 9,15 stupně Richterovy škály u ostrova Sumatra vzedmuly tak silnou vlnu tsunami, že kompletně zdevastovala pobřeží Indonésie, Indie, Srí Lanky, Malediv a Thajska.

Počet mrtvých se vyšplhal na neskutečných 228 tisíc. O život během prosincové tragédie přišlo i osm Čechů. Dodnes se jedná o jednu z největších přírodních katastrof. Obrazy poničených domovů a tisíce mrtvých lidských těl na pobřeží patří mezi okamžiky, které nelze vymazat z paměti. 

Velkopáteční zemětřesení

Tak se přezdívá tomu úplně nejsilnějšímu zemětřesení na severoamerickém kontinentu. V roce 1964 se 27. března brzy ráno obrátila země v centrální a jižní Aljašce doslova naruby. Síla 9,2 stupně Richterovy škály byla znát i v oblasti kanadského Yukonu a Britské Kolumbie. Otřesy byly citelné na neuvěřitelně rozsáhlém území.

Až 250 tisíc kilometrů čtverečních zaznamenalo tehdejší otřesy. Vzhledem k tomu, že je tato oblast velmi řídce obydlená, přišlo o život „pouze“ 139 lidí. Stále se však jedná o druhé nejsilnější zemětřesení v dějinách, které kdy bylo zaznamenané. 

Rekord z Chile

Úplně nejsilnější zemětřesení se odehrálo v roce 1960 v Chile. Síla otřesu půdy vygradovala až na rekordních 9,5 stupňů Richterovy škály. Abnormální sílu přírody na vlastní kůži pocítili obyvatelé kolem měst Valdivia a Concepción.

Ta byla v podstatě srovnána se zemí. Finanční škody se pohybovaly v přepočtu okolo 100 miliard korun. Počet obětí se různí, a tak se oficiálně udává počet od 2 do 6 tisíc mrtvých. Obrovské vlny tsunami následně doputovaly přes Tichý oceán až k pobřeží Japonska, Havaje a Filipín. 

Válka s přírodou

Ukázka několika tragických přírodních katastrof ukazuje, jak je bytí na planetě Zemi křehké. Nepopiratelná síla člověka má své limity a v boji s živelnou katastrofou je to vidět obzvlášť. V několika vteřinách se může život tisíců obrátit doslova vzhůru nohama. Lidská touha po ovládnutí přírody je tak jen marným nepokorným pokusem, který zhasne jako svíčka při větru.

Zdroj: geology.com, usgs.gov, volcanodiscovery.com

KAM DÁL: Ukrajina by měla mít rakety pro zásah ruského území, říká generál Šedivý. Zkritizoval NATO i tzv. odborníky.