Objevte kouzlo dřevěných postelí

Historie postele sahá do doby kamenné. První postel vznikla cca před 200 tisíci lety
Zdroj: pro spanek.cz
Historie postele sahá do doby kamenné. První postel vznikla cca před 200 tisíci lety

Postele z masivu jsou nejen krásné na pohled, ale také díky kvalitním spojům pevné. V následujících odstavcích vám poradíme, které dřevo se hodí do jakého interiéru nebo zda si zvolit postel s úložným prostorem nebo bez něj. Mimo to získáte i exkurzi do historie.

reklama

Kde se vzala dřevěná postel?

Historie postele sahá do doby kamenné. První postel vznikla cca před 200 tisíci lety. Nebyla však dřevěná. První dřevěná postel se našla v Pompejích, která svým majitelům sloužila před 2 tisíci lety. Od těch dob se dřevěné postele dost změnily, ale dřevo lidstvo používá stále s velkou oblibou.

Jak si vybrat správné dřevo

Při zařizování ložnice často lidé řeší odvěké dilema, a to z jakého druhu dřeva si ji zařídí. Druhy mezi sebou odlišuje jejich vzorek a také barva. Nicméně záleží také na povrchové úpravě, kterou si pro dřevo zvolíte. Tuto možnost najdete u kvalitnějších prodejců postelí dřevěných postelí.

A jak je to s odlišnostmi jednotlivých masivů? Dub je velmi pevné dřevo s výrazným vzorkem. Dub podobně jako ostatní dřeva, která tu zmíníme, má dlouhou životnost, proto se pro výrobu postelí používá. Buk oproti dubu má vzorek, který není tak výrazný. Díky tomu dobře zapadá do interiéru s dalšími materiály. Pokud chcete více přírodní vzhled ložnice, sáhněte po borovici. Kromě jemného přírodního vzorku je také velmi odolná proti vlhku, proto se hodí do interiéru s vyšší vlhkostí.

Vzhled dřeva můžete podpořit nebo naopak upozadit povrchovou úpravou, kterou jsme zmiňovali v předchozích odstavcích. Volit můžete mezi matnou olejovou, která podporuje přírodní vzhled a dřevo vyživuje do hloubky. Na rozdíl od lesklé lakované, ta dřevo chrání na jeho povrchu. U lakové úpravy máte na výběr z nespočtu barev, proto je lakovaný nábytek více variabilní v interiéru.

Kam s peřinami

Úložný prostor pod postelí je praktickou vychytávkou šetřící místo. Nejčastěji je v podobě vysouvacích zásuvek nebo výklopné ložné plochy. U kvalitních prodejců si jej můžete navrhnout dle svých preferencí.

Mít úložný prostor ale má i svou nevýhodu. Pokud je přeplněný, může bránit matracím dýchat, a tím podporovat tvorbu plísní a mikroorganismů. Doporučujeme tedy kombinovat úložný prostor s více prodyšnými matracemi. Více o výběru postele s úložným prostorem se můžete dočíst zde.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/objevte-kouzlo-drevenych-posteli-78487
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.