Padák použitý při čtvrtečním přistání na Marsu nesl tajnou zprávu

A pro UFOuny zase nic...
 

Na padáku, který byl použit při čtvrtečním přistání roveru Perseverance na povrchu Marsu, byla tajná zpráva. Systémový inženýr Ian Clark použil binární kód, aby pomocí bílých a oranžových pruhů na povrch padáku vepsal písmena věty ‚Dare Mighty Things‘ (Odvažte se k velkým věcem) a souřadnice GPS střediska Laboratoře tryskového pohonu (JPL) amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v kalifornské Pasadeně, odkud se mise Perseverance řídí.

Clark s nápadem přišel už před dvěma lety. Inženýři chtěli mít na nylonové látce padáku neobvyklý vzor, aby mohli lépe pozorovat, jakým směrem je padák během sestupu k povrchu planety orientován. Udělat z toho tajnou zprávu byla podle Clarkových slov "obrovská zábava".

Nebylo to nic složitého

Podle Clarka o zakódované zprávě vědělo pouze šest osob. Ty pak čekaly až do zveřejnění záběrů padáku, než v pondělí udělaly během pondělní konference přenášené televizí na věc narážku. Lidem, kteří se zajímají o vesmír, ale trvalo jen pár hodin, než zprávu rozluštili. "Příště budu muset být trochu kreativnější," posteskl si inženýr.

Slova ‚Odvažte se k velkým věcem‘ vyřčená 26. prezidentem USA Theodorem Rooseveltem jsou mottem laboratoře JPL a zdobí na mnoha místech stěny jejího střediska.

KAM DÁL: NASA vyšle na Mars nové průzkumné vozidlo. Jméno vymyslel sedmiletý chlapec.

Klíčová slova: