První anorektička byla císařovna Sissi. Její drastické diety jsou dodnes legendární

Okouzlující Sissi se ke kráse protrpěla
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Touha po kráse se může u některých žen stát doslova posedlostí. Módní časopisy, filmové hvězdy a instagramové příspěvky vytváří tlak, který mnohé dívky a ženy neustojí.  I ti nejmocnější však mohou propadnout nezdravému chtíči po povrchní kráse. Třeba císařovna Sissi byla dokonce anorektičkou a nejen to?

Životní styl císařovny Sissi byl srovnatelný s vojenským výcvikem. Rozdíl byl v tom, že její bojiště byly společenské akce a ona chtěla útočit svojí ženskou krásou.

Ta se jí postupně stala posedlostí a byla schopná procházet nemilosrdnými dietami a nepředstavitelnými sportovními výkony. Dokonce by se dalo říci, že se jedná o jednu z úplně prvních anorektiček v historii. Čím si Sissi znepříjemňovala svůj bohatý život?

Není co závidět

Člověk má tendenci bohatství té nejvyšší třídy závidět. Občas se však dostanete do tzv. zlaté klece a přestože máte všechno, nejste vůbec šťastní. Vypadat dobře před dvorem a celou společností, to dalo práci i v dobách, kdy neexistovaly bulvární deníky. Císařovna Sissi však šla ve svých nárocích na mnohdy neúnosnou hranu.

Každé ráno probíhalo osudové vážení. Výška 170 cm, váha 50 kg a obvod kolem pasu 40 cm.

Když nebyla váha v pořádku, začal tvrdý režim. Ten nespočíval pouze v dietě, ale také ve sportovních výkonech.

Císařovna tak pravidelně jezdila na koni, podnikala dlouhé a svižné procházky v horském prostředí a také dováděla k dokonalosti gymnastické cviky. Sport se tak stal jedním ze základních kamenů její dobré figury. Ovšem ta největší řehole přišla na talíři.

První anorektička?

Některá jídla znějí jako z toho nejzvrácenějšího hororu. Několik dní byla ochotná jíst pouze krev z šesti kilogramů nejkvalitnějšího hovězího masa. Svoji dietní lásku k tekutinám podtrhovala tím, že většinu života jedla jenom hovězí, kuřecí či srnčí vývar.

Alžběta Habsburská-Wittelsbachová, manželka Františka Josefa I., však pod slupkou striktních diet skrývala hluboké psychické problémy. Deprese, migrény, lpění na dobré figuře byly podprahové signály, které hovořily o tom, že není v pořádku. Hlava tak velmi brzy ovlivnila i stav těla.

Někdy procházela nekonečnými půsty. Sissi trpěla nechutenstvím a její diety ohrožovaly její zdraví. Žít pouze na krvavé šťávě z masa, pomerančové šťávě či mléku prostě nesvědčí nikomu.Všechno tak nasvědčovalo tomu, že se v jejím případě jedná o chorobu. Sissi tak pravděpodobně trpěla anorexií. Ta se u ní projevovala nechutenstvím, posedlostí sportem, depresí, narcismem.

Dostala se tak do nelichotivé spirály problémů. Na jejím těle a fyzické kráse si všechny problémy vybíraly tvrdou daň. Mnoho vyrážek, šedivá pleť a ošklivý chrup ji donutil skrývat na veřejnosti tvář. Deprese a frustrace z uvadající krásy si nejdříve kompenzovala nákladnou kosmetickou péčí. O její vlasy se pečovalo až tři hodiny denně.

Sportem ku zdraví

Druhý extrém je tak z dnešního hlediska více než pochopitelný. Svoje psychické problémy Sissi řešila sportem. Šerm, nebezpečná a rychlá jízda na koni, plavání, rychlá chůze v těžkém terénu. To všechno vměstnala do svého harmonogramu.

Sport se jí tak stal terapií. Utíkala od svých vážných psychických problémů, což dnes patří mezi doporučené způsoby, jak s nemocí ducha bojovat. Když tedy sledujeme životy bohatých z odstupu, někdy není co závidět. Mít vše totiž automaticky neznamená prožívat šťastný život. Sissi je jedním z mnoha příkladů…