Půlka Evropy skončí pod hladinou. Může za to ledovec soudného dne

Ledovec Thwaites sledují vědci dlouhodobě, rychlost jeho tání je nebezpečná
  |   zajímavost

Takzvaný ledovec soudného dne v Antarktidě ztrácí led nejrychleji za posledních 5 500 let, což vyvolává nejen obavy o budoucnost ledového příkrovu v Antarktidě, ale také jde o reálnou možnost katastrofického zvýšení hladiny moří v důsledku tání ledu na zamrzlém kontinentu.

Ledovec Thwaites přezdívaný Ledovec soudného dne se nachází na Západoantarktickém ledovém štítu. Vědci tam dlouhodobě měří, jak rychle ledovce tají. A jasně říkají, že tání ledovců v Antarktidě, způsobené změnou klimatu, postupuje rychleji než kdykoli předtím v historii.

Stovky miliard tun ledu už roztály

Jako jeden z nejrychleji tlejících ledovců v Antarktidě si Thwaites vysloužil přezdívku "ledovec soudného dne". Od 80. let 20. století ztratil Thwaites podle odhadů 595 miliard tun ledu, což přispělo ke zvýšení hladiny světových moří o 4 %. Thwaites a jeho severní soused, ledovec Pine Island, pokrývají obrovské plochy. Thwaites má rozlohu přibližně 192 000 km2 a je tedy téměř stejně velký jako Velká Británie. Vědce rychlost tání jeho ledu velmi znepokojuje.

Už je pozdě zastavit krvácení?

„Současná zvýšená rychlost tání ledu může signalizovat, že tyto životně důležité tepny ze srdce Západoantarktického ledového štítu byly protrženy, což vede ke zrychlení toku do oceánu, který je potenciálně katastrofální pro budoucí globální hladinu moře v oteplujícím se světě,“ uvedl ve svém prohlášení spoluautor Dylan Rood, vědec zabývající se výzkumem Země na Imperial College London. A dodal znepokojivou otázku: „Je už příliš pozdě na zastavení krvácení?“

Pokud by se celý Západoantarktický ledový příkrov rozpadl a roztál v moři, zvýšilo by to hladinu světového oceánu přibližně o 3,4 metru. Pod vodou by v takovém případě skončily obrovské části Ameriky, Asie i Evropy, mnoho ostrovních států by zmizelo nenávratně pod hladinou. Jako už poněkolikáté za poslední roky odborníci jasně říkají, že klima na Zemi se zhoršuje a přímo ohrožuje lidskou civilizaci. Poslouchá je ale vůbec někdo?

Zdroj: livescience.com

KAM DÁL: Alpské ledovce ztratily už šestinu ledu

Klíčová slova: