Ruský kapitán ukradl lodní šrouby svého torpédoborce, pak se to snažil zamaskovat

Torpédoborce třídy Sovremennyj
  |   zajímavost

Že se v ruské armádě, letectvu i námořnictvu krade všechno, se všeobecně ví. Přesto jsou některé případy, nad kterými doslova zůstává rozum stát. Kapitán torpédoborce třídy Sovermenyj společně s komplici ukradl oba lodní šrouby své vlastní lodě.

Ke krádeži došlo v roce 2016, když torpédoborec připlul do loděnic Jantar v Kaliningradu, kde měl být přeměněn na plovoucí muzeum vojenské historie. Kapitán lodě, jehož jméno se armádě podařilo utajit, společně s dalšími členy posádky vymysleli geniální plán. Odcizí dvě velké bronzové vrtule lodních šroubů a prodají je do sběru. Každý šroub vážil 13 tun, což mohlo vynést dohromady něco kolem 39 milionů rublů.

Místo bronzových šroubů ocelové

V loděnici Jantar skutečně odmontovali oba šrouby i hnací hřídele, takže kapitán mohl vrtule prodat. Aby nedošlo k nějakému podezření, vyměnil šrouby za nové, ovšem z mnohem méně kvalitní oceli.

Zřejmě někdy v této době se ale na celou věc přišlo, záměna zřejmě úplně nevyšla. Krádež začala admiralita oficiálně vyšetřovat, případu se ujal Sergej Šaršavych, šéf vojenského vyšetřovacího oddělení Baltské flotily ruského námořnictva.

Je z něj muzeum

O celé věci se média dozvěděla až v roce 2021, kdy případ potvrdil sám Šaršavych. Neví se, kdo všechno byl obviněn, nepadla žádná jména ani výše případných trestů. Pro námořnictvo velmi potupná věc se raději rychle zametla pod koberec. Torpédoborec je dnes skutečně vystaven v parku Patriot na ostrově Kotlin. Konec dobrý, všechno dobré, nicméně opět jde o ukázku opravdu gigantické míry korupce a rozkrádání v ruských ozbrojených silách.

Zdroj: thedrive.com, dailymail.co.uk

KAM DÁL: Rusko spustilo na vodu největší ponorku na světě.

Klíčová slova: