Tajná místa jen pro vyvolené. Pro Čechy tajemná i snadno dostupná

A možná to nejsou jen povídačky...
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Pokud toužíte prozkoumat celý svět, nejspíš vás zklameme. Jsou zkrátka místa, kam se běžný člověk nedostane, i kdyby sebevíc chtěl. Nepřekvapí vás, že vás Američané neuvítají se šálkem kakaa v oblasti 51, kde údajně spadlo UFO, my jsme se však podívali na zoubek i těm místům, která jsou o trochu blíže. Pravda, ne všechna.

Na některá místa se lidská noha nepodívá z důvodu ochrany kulturního dědictví, na další kvůli strachu či dokonce kvůli hrozbě smrtí. Která byste měli rovnou vyřadit ze svého cestovatelského deníku? 

Ostrov Poveglia

Pokud jste někdy strávili romantickou dovolenou v italských Benátkách, kde se na lodičce oddáváte krásným panoramatům zdejší architektury, možná vás ani nenapadlo, že kousek odsud je děsivý ostrov duchů! Už ve středověku tohle místo sloužilo jako odkladiště lidí odsouzených do vyhnanství, případně smrtelně nemocných. Později zde také byla psychiatrická léčebna. Říká se, že tu zemřely statisíce lidí. Italská vláda tam později zakázala vstup a nikdy se neobjevil žádný investor, který by místu chtěl vdechnout nový život.

Ostrov je pokrytý popelem z kremací a prý se sem bojí vstoupit i otrlí hledači záhad. Neobydlený je už od roku 1968. Místní si předávají báchorky, že se po něm potulují duchové obětí moru, válek a lékařského personálu. A to není jediné. Prý tu žil šílený lékař, který pacientům prováděl lobotomii pomocí ruční vrtačky. Ta tam prý dodnes zůstala v ruinách místního blázince. Kdyby vás tohle místo opravdu lákalo, musíte si vyřídit povolení od místních italských úřadů. Zda ho někomu vůbec vydávají – a za jakých okolností – není známo. 

Severní Sentinel

Poblíž Bengálského zálivu západně od ostrova Jižní Andaman leží ostrůvek, který je obklopen korálovými útesy a nemá žádné přístavy. Většina zdejšího území je zalesněná a žijí zde domorodci zvaní Sentinelci, někdy se uvádí Sentinelové.

Má se jednat o 50–400 lidí, kteří odmítají jakýkoliv kontakt s ostatními lidmi. Patří totiž mezi poslední kmeny nedotčené moderní civilizací, čímž pochopitelně čelí riziku zavlečení civilizačních infekčních chorob. Nemají vybudovanou imunitu. Ostrov, který je velký asi jako newyorský Manhattan, je tak vyhlášenou ochrannou zónou a na dovolenou si tam rozhodně nezajedete. V roce 2018 to zkusil Američan John Allen Chau, který na ostrov pronikl tajně a byl místními zabit.

Hadí ostrov

Máte pro strach uděláno? Tak to by vás zřejmě zaujal ostrov Ilha da Queimada Grande, kterému se v našich končinách říká Hadí ostrov. V koncentraci na jeden metr čtvereční zde žijí čtyři jedinci křovináře ostrovního, což je had s jedním z nejsilnějších jedů na světě. Výjimečně sem vpustí brazilská vláda pár jedinců. Zřejmě ale jen na vlastní nebezpečí a s jistotou rychlé smrti.

Jižní Rennell

Jižně od Šalomounova souostroví leží Jižní Rennell, který je největším korálovým atolem na světě. Je dlouhý 86 kilometrů a široký 15 kilometrů. Je pokryt hustým tropickým lesem a označen za významné vědecké výzkumné místo. Ani tak nebude zřejmě cílem vaší vysněné dovolené. Místní obyvatelé jsou totiž vyhlášení lovci lebek.

Jeskyně Lascaux

Jihozápadní Francie skrývá úžasný jeskynní komplex, který se nachází poblíž vesnice Montignac v departmentu Dordogne. Na stěnách se nacházejí malby z doby mladšího paleolitu, především realistická vyobrazení zvířat. Dříve sem lidé mohli, pak se ale zjistilo, že vydechovaný oxid uhličitý malby poškozuje. Dnes se k nim dostane jen pár vybraných jedinců, aby bylo historické dílo zachováno.

Zdroj: icesty.cz, denik.cz, wikipedia.org, ctidoma.cz

KAM DÁL: Na starobylém hradě našel truhlář záhadnou místnost. Majitelé v ní patrně zamkli zlé vzpomínky.