V Brně prodlužují nohy pomocí magnetu, o milimetr každý den

Lékaři mohou metodou hřebu a magnetu prodloužit nohy až o 8 cm
  |   zajímavost

Specialisté v Úrazové nemocnici v Brně provedli unikátní operaci, šlo o novou metodu prodlužovaní kostí. Pacientům tak mohou prodloužit nohy až o několik centimetrů. Jde o významný posun oproti předchozím bolestivým metodám.

Brněnští lékaři jako první v republice prodloužili pacientovi kosti pomocí magnetu. Byl jím 40letý muž, který minulý rok utrpěl úraz na motorce, nehoda způsobila, že měl jednu nohu kratší než tu druhou. Úraz mu tak negativně ovlivnil schopnost pohybu.

Lékaři mu do nohy voperovali speciální hřeb, který se poté bude postupně zvětšovat pomocí magnetu. Tento implantát může pacientům prodloužit kosti až o 8 centimetrů.

„Byl ošetřen v traumacentru pomocí zevního fixátoru, pak byl přeložen k nám. V první fázi jsme mu kost zkrátili, aby se prohojila,“ prozradil Radek Veselý, primář brněnské traumatologie.

V minulosti byly podobné zákroky pro pacienta velmi bolestivou záležitostí, to se má ale s touto metodou prodlužování končetin změnit, je totiž pro pacienta mnohem komfortnější.

Zákrok je určený zejména pro lidi po úrazech, ale také pro ty s genetickou vadou. Voperovaný hřeb pracuje na principu magnetu, po operaci si tedy díky němu může pacient prodlužovat nohu sám, a to až o jeden milimetr každý den a navíc bezbolestně.

Lidé, kteří při úrazu přišli o kus kosti a noha se jim tak zkrátila, mohou podstoupit tuto operaci a původní délku nohy bezbolestně obnovit. Podle specialistů je nová metoda prodlužování končetin navíc i mnohem méně komplikovaná než ty předchozí. Běžně se používá i u dospívajících.

 

Zdroj: Český rozhlas

KAM DÁL: Nemoci srdce: S prevencí vám pomůže zábavná aktivita

Klíčová slova: