V Cambridgi půl roku fungoval počítač, který místo elektřiny poháněly sinice

Baterie se sinicemi poháněla půl roku počítač
  |   zajímavost

Vědecký tým z univerzity v Cambridgi si připsal velmi zajímavé prvenství. Dokázal sestrojit počítač, který není zapojen do zásuvky, a přesto půl roku fungoval. Mohou za to obyčejné sinice, které známe i z českých jezer a rybníků. Tyto rostliny totiž dokáží produkovat elektrický proud.

Profesor Christopher Howe z cambridgeské univerzity a jeho kolegové loni postavili z hliníku a průhledného plastu malý kryt o velikosti baterie AA. Dovnitř umístili kolonii běžných sinic, která pod vlivem slunečního světla produkuje kyslík fotosyntézou.

Na parapetu nechali baterii půl roku

Celé zařízení bylo umístěno na parapetu v domě člena vědeckého týmu Paola Bombelliho během covidové výluky v roce 2021 a zůstalo tam od února do srpna. Přes jeho anodu a katodu tekl nepřetržitý proud, který poháněl mikroprocesor Arm v počítači.

Počítač běžel v cyklech 45 minut výpočtu součtů po sobě jdoucích celých čísel, aby simuloval výpočetní zátěž, což vyžadovalo 0,3 mikrowattu energie, a 15 minut pohotovostního režimu, který vyžadoval 0,24 mikrowattu. Počítač sám měřil výstupní proud ze zařízení a tato data byla ukládána do cloudu, aby je výzkumníci mohli analyzovat.

Vědci si nejsou ještě úplně jistí, jak celý proces funguje. Buď sinice samy produkují elektrony, čímž vzniká proud, nebo vytvářejí podmínky, v nichž dochází ke korozi hliníkové anody v nádobě při chemické reakci, při níž vznikají elektrony. Protože experiment proběhl bez výrazné degradace anody, vědci se domnívají, že sinice samy produkují většinu proudu.

Sinice makají i v noci

Už nyní je jasné, že sinice „pracují“ i v noci, kdy zpracovávají přebytečnou potravu, a tím zřejmě dále vytváří elektrický proud. Některé druhy sinic jsou zřejmě ve vytváření elektřiny účinnější než jiné, i to je ale záležitostí dalšího výzkumu. Každopádně řasami poháněné počítače by mohly v budoucnu nahradit ty běžně napájené ze sítě. Takové řešení je vhodné zejména v odlehlých oblastech nebo jako záložní zdroj při výpadku energie.

Zdroj: bbc.com

KAM DÁL: První počítač Apple byl k smíchu.

Klíčová slova: