Variabilní svět podnikání: Zjistěte, jaká forma se pro vás hodí

Jednoduchá pomoc při založení s.r.o. Simplyoffice.cz
Zdroj: Simplyoffice.cz
Jednoduchá pomoc při založení s.r.o. Simplyoffice.cz

Podnikání znamená velký krok do neznáma. Ať už se rozhodnete obchodovat vlastním jménem nebo si založíte společnost, vždy je potřeba mít jasný obchodní záměr, finanční plán, marketingovou strategii a zvolené cíle vašeho podnikání. Po zhodnocení veškerých faktorů se následně můžete rozhodnout, jakou právní formu podnikání si zvolíte. Vždy ale počítejte s variabilitou, kterou s sebou podnikatelské prostředí přináší.

reklama

Nejčastější právní formy podnikání

Pokud teprve začínáte podnikat, pravděpodobně se rozhodnete pro živnostenský list. Zřídíte si ho jednoduše na živnostenském úřadě, a kromě občanského průkazu a tisícikoruny s sebou prakticky nepotřebujete nic jiného. Stačí znát obory, v nichž vynikáte a kterými se chcete zabývat, a vaše práce může začít.

Jestliže už v podnikatelské sféře nějakou dobu působíte a rozšiřujete svůj obchodní záměr, otevírá se vám cesta založení společnosti s ručením omezeným. Tato kapitálová obchodní společnost patří k nejčastějším podnikatelským formám v České republice. Atraktivity nabývá zejména omezenou odpovědností jednotlivých členů za dluhy a závazky společnosti. V praxi to znamená, že osobní majetek není obvykle vystaven riziku v případě finančních dluhů či závazků. Využít můžete též daňové optimalizace jako legální cesty snížení daňové zátěže firmy.

Jednoduchá pomoc při založení s.r.o.

Při založení s.r.o. si musíte nejprve zvolit zakladatele a název firmy, ustanovit smlouvu, splatit základní kapitál a zapsat firmu v obchodním rejstříku. Celkový proces se může zdát časově a administrativně náročný. V současné době digitalizace společnosti však snadno využijete online možnosti založení s.r.o., popřípadě máte na výběr z různých firem, které vám s celým procesem pomohou.

Ready made společnosti a firmy na prodej

Komu by se přece jen nechtělo zakládat společnost od píky, může si vybrat z řady ready made společností. Předzaložené firmy disponují názvem, identifikačním číslem a jsou zapsány v obchodním rejstříku. Nedočkaví podnikatelé tak mohou po uhrazení poplatku podnikat prakticky ze dne na den.

Další možnosti nabízí koupě firmy s historií. Díky její existenci na trhu a vybudovanému jménu vzrůstá důvěryhodnost a atraktivita v očích klientů a obchodních partnerů. K jejím dalším výhodám patří bezesporu vytvořená základna dodavatelů a odběratelů.

Podnikání a rizika, která obnáší

Aby se vaše podnikání nedočkalo nedobrovolné likvidace společnosti, měli byste si dát pozor na určitá rizika. Ready made společnost, jejíž pořizovací cena je podezřele nízká, pravděpodobně nezahrnuje všechny náležité poplatky. Stejně tak u firmy s historií si vždy s pomocí odborníků důkladně zkontrolujte, zda s sebou firma nenese skryté závazky a dluhy. Důležitá finanční, právní a daňová analýza patří k nezbytným faktorům při koupi jakékoli hotové společnosti.

Variabilita podnikatelského prostředí

Podnikatelské prostředí je neustále ovlivňováno vnějšími faktory, čímž vytváří velice variabilní podmínky. Tržní trendy, ekonomická situace, legislativní změny a technologický pokrok zastupují pouze část faktorů ovlivňujících podnikatelské prostředí. Monitorování podnikatelského prostředí, sledování trendů a pružná podnikatelská strategie jsou nezbytné pro udržení konkurenceschopnosti a uchování výkonnosti v různorodém a neustále se měnícím světě podnikání.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/variabilni-svet-podnikani-zjistete-jaka-forma-se-pro-vas-hodi-76388
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.