Ve stínu koronaviru. Pandemie může způsobit hladomor biblických rozměrů, tvrdí OSN

Hladomor může zasáhnout až 265 milionů lidí
 

Strach o zdraví a ekonomiku v rámci pandemie koronaviru definuje současná témata napříč kontinenty. Nemoc globálních rozměrů však píše další nebezpečnou stránku tohoto tragického románu. Podle šéfa organizace World Food Programme hrozí hladomor biblických rozměrů.

Až 265 milionů lidí bude ve světě čelit rozšířenému hladomoru „biblických rozměrů” způsobenému pandemií koronaviru. S děsivým varování přišel šéf agentury OSN David Beasley, která se specializuje na dostupnost potravin po celém světě. Jeho vážné obavy publikoval britský The Guardian.

Stav nouze

Vyhlášený nouzový stav v zemích po celém světě rozvířil dominový efekt, který však kromě ekonomických důsledků pro miliony lidí znamená také extrémní stav nouze, jejíž úroveň není hypotetická, ale krutá a realistická.

Podle Beasleyho se může ve více jak 30 zemích rozvojového světa rozšířit masivní hladomor a už v současné chvíli je v 10 zemích milion lidí na pokraji hladovění. Výkonný ředitel World Food Programme spadající pod OSN doslova říká: „Pokud k lidem nedostaneme jídlo, lidé budou umírat.”

Koronavirus velmi pravděpodobně zasáhne právě rozvojové země, které jsou mnohem křehčí kvůli nedostatečné zdravotní péči. Stejně tak lze předpokládat, že světová hospodářská krize tvrdě dopadne hlavně na chudé státy.

Masivní katastrofa

„Je to doopravdy více než jen pandemie – jedná se o pandemii hladu. Toto je humanitární a potravinová katastrofa,” dodává Beasley. Ten současně předal Radě bezpečnosti OSN zprávu, kde píše o svých obavách a zároveň apeluje, že světoví vůdci musí jednat rychle, a vyzval je, aby přispěli pomocí minimálně 2 miliard dolarů do první linie v boji s koronavirem v rozvojových zemích.

Další krok je podstatně dražší a vyžaduje pomoc v řádu 350 milionů dolarů. Peníze mají být využity pro vybudování logistické sítě, skrz kterou se budou distribuovat potraviny a léky, včetně ochranných pomůcek.

Biblický apel

O tom, že chce Beasley přesvědčit o vážnosti situace, svědčí fatální slova, kterými volá o pomoc a snaží se světovým mocnostem otevřít oči, aby jednaly rychle. Podle Beasleyho bude rok 2020 nejhorším rokem od druhé světové války: „Díváme se na rozšířené hladomory biblických rozměrů.”

Zpráva OSN totiž hovoří o tom, že nejméně 265 milionů lidí je tlačeno na pokraj hladovění krizí způsobenou pandemií koronaviru. Zároveň však dodává, že katastrofě lze zabránit, jen je nutné jednat hned. Jedna z jeho výzev míří kromě finanční pomoci také na omezení týkající se dodávek potravin přes hranice, což by ve výsledku způsobilo fatální nedostatek jídla v ohrožených státech.

Nejděsivější na slovech Beasleyho je jeho zpochybnění všemocnosti peněz. Jednak zmínil, že vyspělé státy budou samy ve finanční problémech a za druhé, že peníze samy nic nevyřeší. Jenom v loňském roce pomohl World Food Programme asi 100 milionům lidí, a to s finanční injekcí ve výši 7,5 miliard dolarů.

Ve světě s uzavřenými hranicemi bude také problém hledat lidi, kteří pomohou vlastníma rukama. Důležité je také zajistit, aby existovaly dodavatelské řetězce, na kterých je pomoc zásadně postavena. Beasley ukončuje svůj apel optimisticky: „Jsme v tom společně, vše je možné zastavit. Musíme však jednat rychle a chytře," dodává pro The Guardian. 

KAM DÁL: Američané nechtějí zůstat doma. Trump podporuje protesty, i když lidé porušují pravidla