Vědci prozradili, co budeme jíst v roce 2050. Nepochutná si každý

Jednou z plodin budoucnosti je i pandan. Listy tohoto stromu se v Tichomoří používají k ochucení tamních sladkostí
  |   zajímavost

To, co by mohlo být na našem jídelníčku za třicet let, ovlivňuje celá řada faktorů. O některých z nich se mluví už desítky let, na některé upozornil válečný konflikt na Ukrajině. Jednou z potravin budoucnosti je i "falešný banán".

Jedním z faktorů, které by v budoucnu mohly způsobit drastické změny našeho jídelníčku, jsou klimatické změny.

Tyto změny totiž v nejrůznějších částech světa ovlivňují tamní podnebí a spolu s ním i výčet plodin, které je na daném místě možné pěstovat. Tento jev tedy znamená, že některé - ne-li všechny - země budou muset nahradit plodiny, kterým se na jejich území doposud dařilo, za jiné. To samozřejmě následně povede i ke změně jídelníčku lidí, kteří v těchto zemích žijí.

Válka na Ukrajině navíc poukázala na to, jak nebezpečné je získávat většinu jídel jen z hrstky nejběžnějších plodin. Zhruba 90 % našeho celkového přísunu kalorií totiž pochází pouze zhruba z 15 druhů těch nejběžnějších plodin.

Může se totiž stát, že některé tyto plodiny zkrátka již nebude možné vypěstovat z důvodu nadcházejících klimatických změn. Následky takové situace by byly podle expertů velmi vážné. Klimatické změny mohou totiž podle specialistů v oboru v budoucnu vést k tzv. "potravinovým šokům", tedy situacím, kdy se farmářům příliš nedaří pěstovat to, co pěstovali doposud, a ceny běžných potravin se prudce zvyšují. Klíčem je podle experta diverzifikace našich zdrojů potravy.

„Víme, že po celém světě existují tisíce jedlých druhů rostlin, které místní s oblibou konzumují. Právě tady můžeme najít řešení globálních výzev budoucnosti,“ uvedl botanik Dr. Sam Pirinon působící v Kew.

Potraviny budoucnosti

Jedním z možných jídel budoucnosti jsou plody pandanu. Jde o malý strom, který roste na tichomořských ostrovech. Tamní obyvatelé používají listy pandanu k ochucení sladkých jídel. Ovoce, které na stromě roste, chutná velmi podobně jako ananas. Vědci označují pandan jako plodinu budoucnosti zejména proto, že dokáže odolat i nepříznivým klimatickým podmínkám.

Dalším takovým jídlem jsou fazole, které jsou levné a nabité živinami. Najdete v nich jak spoustu bílkovin, tak i vitamín B a další. Navíc se dokáží dobře adaptovat téměř v jakémkoliv podnebí.

Mezi potraviny budoucnosti patří i oblíbené obiloviny. Existuje totiž přes 10 000 různých druhů těchto plodin, některé z nich tolerují dokonce i extrémní sucho.

Potravinou roku 2050 je údajně také "falešný banán". Řeč je o ovoci, které se pěstuje v Etiopii, bohužel je ale nejedlé. Na druhou stranu stonky a kořeny této plodiny se v zemi využívají pro přípravu kaše, chleba a dalších pochutin.

Zdroj: BBC, Kew

KAM DÁL:  Ucpaný nos a zarudlé oči: Lékařka radí, jak bojovat s alergií.

Klíčová slova: