Vědci vyvinuli robotické dítě, dokonale imituje tříměsíčního kojence. Co dokáže?

Vědci vytvořili umělou inteligenci, která imituje mozek tříměsíčního kojence. Jde o vědecký průlom (ilustrační foto)
  |   zajímavost

O tom, že vývoj technologie postupuje závratnou rychlostí, není při pohledu na vymoženosti, které nás obklopují, sebemenších pochyb. Věda je ale možná ještě dál, než si většina z nás myslela. Specialisté totiž dokázali nepředstavitelné! O co šlo?

Roboti se stávají stále vyspělejšími. Zdá se, že v budoucnu budou od lidí téměř k nerozeznání. Vědcům se totiž podařilo něco, co si před několika lety většina z nás nedokázala ani představit, sestrojili robotické dítě.

Řeč není o panence, která se hýbe, mrká a skutečného lidského potomka tak imituje jen vzhledem. Specialistům se podařilo sestavit umělou inteligenci podle vzoru mozku tříměsíčního kojence. Robotické dítě je tak schopné učit se novým věcem a dokonce se dokáže i divit, když je svědkem něčeho zvláštního. Chová se tedy téměř stejně jako skutečné dítě.

Jde o významný technologický průlom. Tato umělá inteligence schopná učení se novým věcem se nazývá PLATO. Vědci PLATO vyvinuli s cílem, aby toto "robotické dítě" bylo schopné samo intuitivně pochopit základní pravidla fyziky. Mezi tato pravidla patří mimo jiné i gravitace a také to, jak přesně spolu interagují různé objekty. PLATO se tyto poznatky dokáže učit mimo jiné i pomocí videí míčků, které padají na zem.

V momentě, kdy vědci robotickému dítěti ukázali videa, kde se dělo něco, co odporovalo základním pravidlům fyziky, reagovalo překvapením, stejně jako to lidské.

Umělou inteligenci je lehké "vytrénovat" pro specifické účely. Zařídit, aby se učila běžným způsobem, je ale extrémně těžké. Trénink, jehož cílem bylo, aby robotické dítě pochopilo princip gravitace, vyžadoval tisíce videí míčků narážejících na zem.

Lidské děti se na rozdíl od těch uměle vytvořených učí extrémně rychle. Lidský mozek je totiž schopný pochopit některé jevy a situace dokonce i v případě, kdy jim bylo dané dítě vystaveno velmi málo.

Zdroj: Nature

KAM DÁL: Co se děje po smrti? Jeden z laických názorů vysvětluje, proč zažíváme déjà vu.

Klíčová slova: