Boj s molem šatním i potravinovým: Vychytávky, které ochrání skříně i jídlo

Když už se u vás v kuchyni objeví, nalákejte je na jablečný ocet, který jim chutná nejvíc
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Také jste už honili po místnosti drobného motýlka a začali panikařit? Oprávněně. Když se někde objeví jeden mol, většinou to znamená, že se u vás vylíhl a nebude sám. Jak je vyhnat ze skříní a ze spíže? A jak podle chyceného motýlka rozlišíte, jestli hrozí škody na potravinách, nebo na oděvech?

Pokud máme doma moly, případně se jen domníváme, že někde řádí, je třeba jednat okamžitě. Mol šatní škodí ve skříních, mol potravinový se s chutí pustí do jídla. Sáhneme třeba po sušených houbách nebo mandlích a objevíme tam jemná vlákénka nebo nezvykle rozdrobené houby. Znamená to jediné – je tam!

Co musíme udělat?

Proti šatním molům použijeme přípravky ve spreji, kterými vystříkáme skříň a jiná místa, kde máme prádlo. Ještě lepší jsou různé přípravky v podobě gelů v sáčcích, které umístíme do míst s oděvy. Pokud už moly objevíme, musíme oděvy proklepat a vyvětrat.

Skříně vyčistíme vlhkou prachovkou, nepoužíváme tapety, pod nimiž se mohou škůdci rozmnožovat, a skříně vystříkáme sprejem a necháme vyvětrat. Ideální je prádlo také vyprat a zásadou je, aby se vrátilo do skříní naprosto suché. Jako prevence funguje občasné vyvětrání šatů, skříní, výměna ochranných prostředků a občasné vyprání uložených textilií.

Mol v potravinách

Co se týče potravin, tam už o ty napadené přijdeme. Potravinoví moli se do domácnosti dostanou už při nákupu potravin, nebo už jsou v domě. Rozmnožují se kdekoli, kde je temno a mají klid. Někdy k nám prostě také vletí oknem. Vajíčka a larvy jsou v dózách a jiných nádobách, které používáme na uchovávání potravin.

Najdeme je především v mouce, ovesných vločkách, mandlích, rozinkách, luštěninách, ale i v sušených houbách. Jako prevence je nezbytně nutné kontrolovat tyto potraviny a dbát na řádné uzavření dóz či sklenic s houbami. Motýlek se protáhne i velmi úzkou škvírou pod nedovřeným víčkem. Mějte také přehled o všech možných sáčcích se zapomenutými potravinami někde v koutě ve spíži. Tam se mol namnoží a vy marně řešíte ostatní uskladněné potraviny.

Napadené potraviny vyhoďte

Pokud moly najdeme v potravinách, neřešte to jinak než vyhozením. Pokud odebereme viditelně napadenou část potraviny, je to špatně. Nějaká vajíčka ve zbytku vždy zůstanou. Jako prevence se vyplatí mouku a ostatní suroviny jednou za čas prosít. Pokud přitom objevíme vlákénka nebo už malinkaté larvy molů, potravinu vyhodíme. Ale nevhazujte ji do koše.

Nejlepší je spláchnout ji, eventuálně je prostě vynést z bytu. Nejlepší prevencí je uchovávat suché potraviny v dobře uzavřených nádobách a používat moderní prostředky a nástrahy, které jsou vysoce účinné a chrání před moly až šest týdnů. Že nesmí obsahovat insekticidy a třeba jen nějaké aroma, je jasné, dáváme je přeci k potravinám.

Důležitá rada na závěr: Než začnete převracet skříně a spíž, zjistěte si podle chyceného mola, o jaký druh se jedná. Pokud má stříbrná křídla, jde o mola šatního. Jestli má na křídlech tmavé skvrny, je to mol potravinový.

Zdroje: redakce, domácí kutil Pavel Zahradník, ireceptar.cz

KAM DÁL: Vaření beze zbytků pro šetřílky: Skvělé jídlo uděláte i ze slupek a odřezků.