Zbavte se kuchyňských molů: Jde to i levně a lehce

Ideální je skladovat trvanlivé potraviny ve vzduchotěsných nádobách
  |   zajímavost

Molové vám mohou ve spíži napáchat pořádnou neplechu. Jejich řádění vás může přijít až na stovky nebo i tisíce korun. Rozhodně se proto vyplatí udělat vše pro to, abyste se těchto kuchyňských škůdců zbavili jednou provždy.

Jakmile ve vaší kuchyni uvidíte poletovat mola, mějte se na pozoru, vaše zásoby trvanlivých potravin jsou totiž s největší pravděpodobností v ohrožení.

Stejně jako molové šatní totiž mohou napáchat pořádnou neplechu a způsobit obrovské škody. Jakmile se totiž ve vaší spíži usadí moli, nezbývá nic jiného než celý její obsah nebo jeho velkou část vyhodit. Někdy nás tak řádění molů může stát i několik tisíc, záleží na tom, jak velkou máte spíž a jak velké množství potravin v ní uchováváte.

Pokud v mouce, těstovinách, koření či na jiném místě ve spíži najdete moly, existuje jen jeden možný postup.

Vše prozkoumejte

Ideálním krokem je pro jistotu vše, co jste ve spíži skladovali, vyhodit a zkrátka začít od začátku. Druhým způsobem je veškeré potraviny ze spíže vyndat a velmi důkladně prozkoumat, a to dokonce i ty, kam se moli teoreticky dostat nemohou, tedy i plechovky, sklenice a další.

Hledejte nejen dospělé moly, ale i jejich larvy a vajíčka. Je nutné prohlédnout plechovky a sklenice, moli často kladou vajíčka mimo jiné i do nejrůznějších záhybů na víčku lahví, sklenic a dalších nádob. Prozkoumejte také potraviny v původních obalech, moly jsou totiž schopni se jimi prokousat. Hledejte samotné moly, larvy, vajíčka, ale i dírky v obalech a pavučinky v jejich obsahu.

Vše, co bylo napadeno, bez milosti vyhoďte.

Vzduchotěsné nádoby

Ideální je veškeré trvanlivé potraviny, koření a další skladovat ve vzduchotěsných nádobách, kam se moly nemají šanci dostat. V opačném případě totiž budete nejspíše brzy čelit stejnému problému a opět přijdete o velkou část zásob.

Ocet a voda

Předtím, než své zásoby ve vzduchotěsných nádobách uložíte zpět do spíže, je potřeba se ujistit, že na poličkách ve spíži nebo na zemi nejsou žádní nezvaní hosté.

Důkladně vyčistěte celou spíž, nezapomeňte především na rohy, záhyby a spodní stranu poliček. Ideální je k tomu použít směs obyčejného octa a vody v poměru 1:1.

Zdroj: Bob Vila

KAM DÁL: Zašlé bílé prádlo: Jak ho lehce a levně oživit bez poničení.