Potraviny, kterými se můžete snadno předávkovat

Předávkovat se můžete i tuňákem, obsahuje totiž velké množství rtuti
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Dáte si rádi kombuchu, sushi nebo mrkev? Pak myslete na to, že některá jídla vám mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Stačí jich sníst příliš velké množství. Do této skupiny nepatří pouze zákusky, smažená jídla a další „nezdravé“ potraviny. Týká se to například i tuňáka nebo banánu.

Řada z nás už někdy po vydatné večeři žertovala o tom, že jsme se jídlem předávkovali. Přejedení se jídlem je ale něco zcela jiného, to vám v tom nejhorším případě způsobí „pouze“ nepříjemnou bolest břicha. Existují však potraviny, které vám ve větším množství mohou způsobit mnohem vážnější zdravotní problémy.

Banány

Toto lahodné ovoce je výbornou přírodní svačinkou i skvělou ingrediencí do ovocného koktejlu, obsahuje totiž vysoké množství draslíku. Pokud ho ale sníte příliš velké množství, můžete se dostat do stavu hyperkalémie. 

Jde o nebezpečný stav způsobený příliš vysokým množstvím draslíku v krvi.

Mrkev

Tento druh zeleniny má pro naše zdraví celou řadu benefitů, protože obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů i vlákniny. Konzumace příliš vysokého množství mrkve ale vede k vysokému množství betakarotenu v těle, což může mimo jiné způsobit zabarvení pleti do žluta.

Karoten je rozpustný v tucích, takže se v případě, kdy ho máte v těle příliš mnoho, hromadí ve vnější vrstvě kůže, a způsobuje tak stav zvaný karotenémie, který se projevuje právě žlutě zbarvenou kůží.

Více o karotenémii se dočtete zde.

Tuňákové sushi

Pozor by si měli dát mimo jiné i milovníci sushi, protože konzumace velkého množství syrového tuňáka může vést k nadměrnému množství rtuti v těle.

Tuňák totiž během svého života akumuluje velké množství methylrtuti ve svalech. Toto množství se může u každého kousku masa lišit, vždy záleží na tom, jak byla daná ryba velká a o jaký jde druh.

Vysoké množství rtuti v těle může způsobit vážné neurologické problémy.

Kombucha

Tento oblíbený fermentovaný nápoj může přispět k posílení imunity a zlepšení trávení. Dokonce i kombuchou se ale můžeme předávkovat. Některé druhy tohoto nápoje mohou obsahovat plísně, případně jiné kontaminanty z houby, pomocí níž se fermentuje.

Jedna menší sklenička tohoto nápoje denně (zhruba 120 ml) zdravému člověku nijak neuškodí. Rozhodně bychom to ale s denním množstvím kombuchy neměli přehánět.

Karambola

Konzumace vysokého množství tohoto lahodného ovoce může mít negativní vliv na centrální nervový systém. Některým lidem může uškodit dokonce i v malém množství.

Zdravému člověku umírněná konzumace karamboly nijak neuškodí, pokud ale trpíte onemocněním ledvin, měli byste se tomuto ovoci zcela vyhnout, v opačném případě riskujete jejich selhání. 

Muškátový oříšek

Dokonce i jeden z nejoblíbenějších zimních druhů koření může být ve větší míře nebezpečný. Neškodně vypadající muškátový oříšek může působit jako halucinogenní droga, ale naštěstí jen v případě, kdy ho zkonzumujete nadměrné množství.

Špetka muškátového oříšku v dýňovém koláči vám nijak neuškodí. Po konzumaci několika desítek gramů tohoto koření ale můžete pociťovat úzkost, strach a paranoiu.

Zdroj: Live Science, Geelong Medical Group

KAM DÁL: Karotenémie může být příznakem nedostatečné funkce štítné žlázy. Často se objevovala za války.

Klíčová slova: