Mezi příznaky cukrovky patří i sladký dech vonící po ovoci

Dech vonící po ovoci může způsobovat mimo jiné také vysoká hladina ketonů v našem krevním oběhu
  |   zajímavost

Vůně našeho dechu se mění nejen v závislosti na tom, co zrovna jíme, může být totiž také příznakem vážných zdravotních onemocnění. Sladký dech připomínající vůni ovoce je jedním ze symptomů diabetu.

Cukrovka se dělí hned na několik typů, a to diabetes I. typu, diabetes II. typu a gestační diabetes.

„V základu rozlišujeme 2 typy diabetu – I. a II. typ. Diabetes mellitus I. typu se vyznačuje nedostatkem inzulinu; u diabetu II. typu buňky těla nereagují na inzulin a teprve druhotně vzniká nedostatek inzulinu,“ uvedla pro Čtidoma.cz diabetoložka a podiatrička MUDr. Tereza Didičová.

Gestační diabetes

Tento druh diabetu je nazýván také těhotenskou cukrovkou. Objevuje se u těhotných žen a ve většině případů po porodu sám zmizí. Tento druh cukrovky pomocí ovocného dechu bohužel nepoznáte. Z gestačního diabetu se ale v některých případech může také později vyvinout diabetes II. typu, a to jak u matky, tak i u dítěte.

Odpovědi na nejčastější otázky o diabetu najdete zde.

Diabetes druhého typu

Na vzniku tohoto druhu cukrovky se podílí celá řada nejrůznějších faktorů. Jde především o obezitu, nedostatečnou fyzickou aktivitu a nezdravý životní styl. Tento typ cukrovky bohužel nelze zcela vyléčit. Lze ho jen držet pod kontrolou, v některých případech stačí pouhé dodržování zdravého životního stylu, u některých pacientů je ale nutné přistoupit na inzulínovou terapii.

Diabetes prvního typu

Tento typ cukrovky je způsobený autoimunitní reakcí, která má za následek, že v těle pacienta není dostatek inzulínu. „Diabetes I. typu je autoimunitní onemocnění a častěji vzniká v dětství. Chybou imunitního systému (genetickou predispozicí) jsou postupně zničeny Langerhansovy ostrůvky ve slinivce břišní obsahující β buňky, které vyrábějí hormon inzulin. Cukrovka I. typu je tedy kompenzovatelná jen inzulinem. Pacient je celoživotně závislý na jeho pravidelném podkožním podávání,“ upřesnila diabetoložka.

Ovocný dech

Mezi symptomy cukrovky patří následující příznaky:

  • časté močení
  • rozmazané vidění
  • velký hlad
  • mravenčení v rukou či nohou
  • snížený cit v rukou či nohou
  • extrémní únava
  • častý výskyt infekcí
  • pomalu se hojící vředy
  • suchá pokožka
  • ztráta hmotnosti
  • velká žízeň

Mezi příznaky cukrovky patří mimo jiné také dech vonící po ovoci. Nejde o specifický druh ovoce, dech člověka, u kterého vznikl tento druh onemocnění ale voní sladce, stejně jako většina druhů této potraviny.

V některých případech může připomínat i vůni odlakovače na nehty, konkrétně acetonu, který obsahuje. Způsobuje ho totiž vysoká hladina ketonů v našem krevním oběhu.

Ketony jsou látky, které produkují naše játra, vysoký obsah této látky v krvi je nejčastěji jedním ze symptomů diabetu I. typu, může se ale vyskytnout i u diabetu II. typu.

Pokud tedy váš dech voní po ovoci a zpozorovali jste na sobě nějaké další příznaky cukrovky, poraďte se o nich s vaším praktickým lékařem.

Zdroj: National Health Service, Centers for Disease Control and Prevention

KAM DÁL: Pálení žáhy: Zbavte se nepříjemného pocitu pomocí banánu nebo žvýkačky.

Klíčová slova: