Pálení žáhy: Zbavte se nepříjemného pocitu pomocí banánu nebo žvýkačky

S prevencí vzniku pálení žáhy vám pomůže mimo jiné i volné oblečení
  |   zajímavost

Pálení žáhy neboli reflux jícnu je nepříjemný pocit, který se často objevuje poté, co sníme větší porci jídla. Řadu z nás tedy tento stav provází zejména o svátcích. Většina z nás si totiž během svátků velikost porcí příliš nehlídá. Pálení žáhy se naštěstí můžete poměrně jednoduše zbavit.

S pálením žáhy neboli s refluxem jícnu už se někdy setkala naprostá většina z nás. Tento stav se pojí s bolestivým pocitem pálení ve středu hrudníku a v krku. K refluxu jícnu dochází v momentě, kdy je žaludeční kyselina z žaludku vytlačena do jícnuinformuje Healthline.

Tomuto stavu lze poměrně lehce předejít několika jednoduchými úpravami životního stylu. Existuje ale několik tipů a triků, které vám pomohou i poté, co u vás pálení žáhy vznikne.

Existují způsoby, jak pálení žáhy zmírnit nebo se ho téměř okamžitě zcela zbavit.

Žvýkačka

Se snížením kyselosti v jícnu a se zbavením se nepříjemného pocitu, který se s ní pojí, vám pomůže dokonce i obyčejná žvýkačka. Ideální je při jejím výběru zaměřit se na to, aby žvýkačka, kterou zakoupíte, obsahovala látku zvanou hydrogenuhličitan. Tento druh žvýkačky je totiž v boji proti pálení žáhy obzvláště účinný.

Žvýkání žvýkačky mimo jiné také zvyšuje produkci slin, které nám pomáhají očistit jícen od žaludečních kyselin.

Banán

Tento druh ovoce obsahuje vysoké množství draslíku, který z něj dělá zásaditou potravinu, která vám může pomoci zneutralizovat žaludeční kyselinu dráždící váš jícen.

Je ale důležité se před konzumací banánu, který vám má ulevit od pálení žáhy, ujistit, že jde o zralý banán. Nezralé banány obsahují velké množství škrobu, a v některých případech mohou být na rozdíl od zralých banánů spouštěčem kyselého refluxu.

Volné oblečení

Ke vzniku pálení žáhy může přispívat mimo jiné také upnuté oblečení (zejména těsné kalhoty s vysokým pasem), které vám tlačí na žaludek. Ideální je proto při pocitu pálení žáhy převléct se do volnějšího oblečení, které vám může pomoci se kyselého refluxu zbavit nebo ho alespoň zmírnit.

Prevence refluxu jícnu

Příznakům tohoto stavu můžete také předcházet. Navíc se tak vyhnete potenciálnímu poškození stěn jícnu, které může vést například ke zvýšení rizika vzniku rakoviny jícnu.

Mezi rizikové faktory, které přispívají ke vzniku pálení žáhy, patří:

  • přejídání se
  • příliš rychlá konzumace jídla
  • kouření
  • konzumace kofeinu, perlivých nápojů, alkoholu, potravin s příchutí máty, citrusů, výrobků obsahujících rajčata, čokolády, tučného jídla a pálivých potravin
  • stres

Vhodné je zaměřit se na dodržování vyváženého jídelníčku a vyřadit z něj výše zmíněné potraviny. Ideální je jíst pomalu a vyhnout se přejídání. Měli bychom se také vyhnout zlozvykům, mezi které patří nadměrná konzumace alkoholických nápojů a kouření, ale i stresovým situacím.

Důležité je při prevenci pálení žáhy také několik hodin před ulehnutím ke spánku nejíst a pokud spíte na boku, tak si lehnout na levý bok. Pokud spíte na zádech, je ideální si místo jednoho polštáře dát pod hlavu dva. Snížíte tak pravděpodobnost, že se vám kyselina z žaludku dostane do jícnu.

Zdroj: Healthline, Houston Methodist

KAM DÁL: Žlučníkový záchvat: Vyhněte se živočišným tukům a slaným pokrmům.