Vysoký krevní tlak: Pozor na tento běžný druh ryby

Tuňák v plechovce obsahuje vysoké množství sodíku
  |   zajímavost

Hypertenze je nebezpečný stav, který může vést k celé řadě vážných onemocnění. Zpočátku se ve většině případů neprojevuje žádnými symptomy, může ale vyústit až v infarkt nebo mrtvici. Krevní tlak může zvyšovat i jeden oblíbený druh ryby.

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je poměrně běžným problémem. Charakterizuje ho nadměrná síla trvale působící na stěny tepen prostřednictvím proudění krve v našem krevním oběhu.

Krevní tlak se měří v milimetrech rtuti. Lidé, kteří mají s hypertenzí problémy, si mohou výšku krevního tlaku kontrolovat i doma. Ostatní by měli alespoň pravidelně docházet na kontroly hladiny krevního tlaku k praktickému lékaři.

Obecně platí, že při naměření hodnot vyšších než 130/80 mm Hg už se jedná o hypertenzi a pacient, u kterého byly tyto hodnoty naměřeny, by tak měl co nejdříve podniknout kroky potřebné k tomu, aby hladinu krevního tlaku opět snížil.

Každý by měl od 18 let chodit na pravidelné kontroly krevního tlaku alespoň jednou za dva roky. Lidé, u kterých je větší riziko vzniku hypertenze, by měli chodit na kontrolu jednou ročně.

Rizikové faktory vzniku hypertenze

Mezi faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku, patří:

  • věk – u mužů je větší riziko vzniku hypertenze, pokud jsou starší 64 let, to samé platí pro ženy starší 65 let
  • kouření
  • konzumace nadměrného množství soli v jídelníčku
  • nedostatek draslíku v jídelníčku
  • nadměrná konzumace alkoholu
  • rasa – větší riziko vzniku hypertenze je u lidí s africkými kořeny
  • rodinná historie – pokud někdo z vašich příbuzných trpí hypertenzí, pravděpodobnost vzniku tohoto stavu se zvyšuje i u vás
  • nadváha
  • obezita
  • nedostatek fyzické aktivity
  • stres
  • některá chronická onemocnění – patří mezi ně mimo jiné i cukrovka, onemocnění ledvin a spánková apnoe

Pokud se tedy chcete vzniku hypertenze vyhnout, měli byste se snažit vyhnout všem zmíněným rizikovým faktorům, které můžeme ovlivnit.

Tuňák a krevety

Dejte si pozor, pokud milujete mořské plody, některé z nich totiž obsahují velké množství soli.

Vysoký obsah sodíku v jídelníčku je jedním z rizikových faktorů vzniku hypertenze. Necelých 150 g tuňáka v plechovce obsahuje více než 300 mg sodíku a zhruba 80 g mražených krevet obsahuje přes 400 g sodíku. Za den bychom totiž měli sníst ideálně pouze jednu lžičku soli, tedy 2 325 mg sodíku, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. V momentě, kdy zařadíme potraviny s jeho vysokým obsahem do našeho jídelníčku, se zvyšuje pravděpodobnost, že toto množství překročíme.

Ideální je vyměnit tuňáka v plechovce a mražené krevety za některé druhy ryb, které tolik soli neobsahují. Patří mezi ně mimo jiné i čerstvý tuňák, losos a halibut.

Zdroj: Mayo ClinicEveryday Health

KAM DÁL: Zdravé plíce: Tato jídla vám pomohou skoncovat s dýchacími problémy.