Podlahové topení potěší vaši peněženku: Radiátory budou možná brzy retro

Radiátorům zvoní hrana, v nových bytech a domech je nahrazuje podlahové vytápění
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Podlahové vytápění začíná být u novostaveb a developerských projektů standard. V zahraničí tento trend „běží“ už několik let, v Čechách je novinkou. Vítanou. Kdo by se nechtěl zbavit nevzhledných radiátorů, které jen zabírají místo? Kdo by se nechtěl doma procházet bez ponožek po příjemně vyhřáté podlaze?

Podlahové vytápění je sice vychvalované ze všech stran, ale není to zaručený recept, jak ušetřit.

Výhody podlahového vytápění

Bezesporu největší plus je, že teplo „od nohou“ zajišťuje vyšší komfort i při nižší teplotě. Oproti topení prostřednictvím radiátorů stačí u podlahového vytápění nastavit teplotu o dva stupně níž a pocit pohodlí bude stejný. Značně se tím sníží náklady. Pokud se navíc k ohřevu vytápěcího systému používá voda, stačí ji ohřát jen na třicet osm stupňů Celsia. U radiátorů se vyšplhá skoro na dvojnásobek. 

Jako v rukavičkách 

Podlahové vytápění je sice uzpůsobené na zátěž, ale je třeba vyvarovat se silných nárazů. 

Prostor bez rozměrných a nevzhledných radiátorů je navíc vzdušný a nic nebrání plynulému proudění vzduchu. Radiátory ženou horký vzduch směrem ke stropu a přispívají k víření prachu a tvorbě plísní. Takové prostředí nesvědčí alergikům a může vést k rozvoji nemocí. Někomu ale mohou scházet plochy na sušení prádla nebo odkládací prostor v podobě okenních parapetů. To se dá naštěstí vyřešit policemi, odkládacími stolky nebo sušičkou prádla. 

Dlouho se strašilo tím, že podlahové vytápění při poruše musí projít kompletní výměnou. To samozřejmě už neplatí. Moderní metody umožňují vstřikování vodíku do trubek, který najde místo, kde došlo k poškození. 

Nevýhody podlahového vytápění 
Skrytý systém topení má poměrně vysoké nároky na čas pro zahřátí. Je to jeden z důvodů, proč se podlahové vytápění nevyužívá u chalup, kde lidé pobývají jen nárazově. Na druhou stranu si díky svým akumulačním schopnostem udrží teplo i několik hodin po vypnutí. 

Proti podlahovému vytápění hraje ale i vyšší cena. Samotné zařízení (ohřev vody je dražší než elektrická varianta) se pohybuje kolem 700 korun za m², je třeba ale připočítat náklady na montáž. U jednopodlažního domu nebo většího bytu jde o investici do dvou set tisíc korun. 

Podlahové vytápění vás také limituje při výběru nábytku a podlahových krytin. Není vhodná přílišná zátěž. Skříně zase mohou bránit proudění tepla od země. U podlah je třeba vyvarovat se dřeva kvůli vysokému tepelného odporu a kobercům s vysokým vlasem. Na výběr je „jen“ mezi dlažbou, vinylem nebo PVC.

Zdroj: Warmup, Dek, Viessmann

KAM DÁL: Jak jednoduše ušetřit za vytápění domu či bytu?