Jak jednoduše ušetřit za vytápění domu či bytu

Ušetřit za vytápění vám pomůže mimo jiné i hliníková fólie
  |   zajímavost

Náklady na život neustále rostou a většina domácností si tak musí utahovat opasky. Existují ale i určité způsoby, jak můžete ušetřit, aniž byste se omezovali. Stačí jen chytře využívat to, co už máte k dispozici.

Řada z nás se v podzimních a zimních měsících snaží ušetřit na vytápění, jak to jen jde. K tomu, abyste neplatili více, než je nutné, ale doma rozhodně nemusíte mrznout.

Nechte otevřenou troubu

Tento tip je zejména pro ty, kteří rádi připravují jídlo v troubě. Poté, co dopečete a troubu vypnete, nechte její dvířka otevřená.

Teplo, které se v ní během pečení nashromáždilo, tak unikne do kuchyně a případně i dalších místností v domě a přispěje k jeho vytápění.

Odvzdušnění radiátorů

Pokud chcete ušetřit za vytápění, rozhodně byste měli vaše radiátory odvzdušnit. Budete k tomu potřebovat pouze hadr, kbelík a odvzdušňovací klíč.

Stačí jen přiložit odvzdušňovací klíč k příslušnému ventilu, otevřít ho a počkat, až z ventilu začne vytékat voda. Nakonec jen stačí ventil znovu uzavřít a zkontrolovat, jak radiátory hřejí.

Fólie za radiátory

Pokud nechcete za vytápění vašeho bytu či domu platit více, než je nutné, měli byste za radiátory umístit hliníkovou fólii. Ta zajistí, aby větší část tepla, které radiátory produkují, směřovala přímo do místnosti.

Fólie totiž teplo sálající z radiátorů spolehlivě odrazí od zdi a nedojde tak k jeho ztrátě.

Nepřisouvejte gauč k topení

Mezi radiátory a gaučem nebo jinými kusy nábytku byste měli vždy nechat dostatečnou mezeru. Jinak budete mít s vyhřátím místností velké problémy.

S gaučem postaveným přímo před radiátorem nemá teplo, které z něj sálá, šanci dostat se dál do místnosti, což většinou vede k tomu, že zkrátka více topíme, a tak i více platíme.

Izolace oken

Pokud máte doma okna, která špatně těsní, a cítíte, že jimi do místnosti proudí studený vzduch, když sedíte příliš blízko, měli byste uvažovat o jejich opravě ještě před topnou sezonou. Pokud se totiž budete snažit váš byt či dům vytopit s profukujícími okny, tak se nedoplatíte.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Otužování: Pomůže vám dosáhnout dlouhověkosti i zbavit se ekzému. A to není vše.