Domácí čistič na okna: Levně, lehce a beze šmouh

S dokonalým vyčištěním oken a zrcadel vám pomůže obyčejný ocet
  |   zajímavost

Problémy se šmouhami na oknech dobře zná asi každý z nás, naštěstí ale existuje několik tipů a triků, jak okna a zrcadla vyčistit dokonale. Dokonce k tomu ani nepotřebujete žádné speciální přípravky, bude vám stačit to, co už  máte doma.

Pokud máte problém se šmouhami na oknech, kterých se zkrátka nejde zbavit, ať už je leštíte jakkoliv, nejspíše používáte čisticí prostředky s obsahem amoniaku nebo alkoholu.

Může se zdát, že nám tyto ingredience pomohou vyčistit okna mnohem intenzivněji a lépe než jiné přípravky, které je neobsahují. Opak je ale pravdou, alkohol i amoniak totiž za sebou často zanechávají nevzhledné šmouhy.

Mimo šmouhy také na oknech a zrcadlech zanechávají neviditelný film, na který se lepí prach a další nečistoty.

Látky jako alkohol nebo líh se ale mohou hodit v případě, že máte na okně či zrcadle nečistotu, které se zkrátka nemůžete zbavit. Tyto účinné ingredience vám totiž pomohou ji rozpustit. Aplikujte je ale pouze na silně znečištěnou část okna či zrcadla a poté pokračujte v čištění s přípravkem, který tyto látky neobsahuje.

Domácí čistič na okna

Přípravek, který vám na oknech nezanechá šmouhy, si můžete dokonce vyrobit i doma a bude vám stačit jen to, co už nejspíše máte v kuchyni. Potřebujete totiž jen obyčejnou teplou vodu a ocet.

Postup:

Stačí jen smíchat ocet a teplou vodu v poměru 1:10 a směs poté přelít do lahve se sprejovým uzávěrem. Nejdříve hadříkem z mikrovláken okna lehce setřete a poté nastříkejte vaši domácí směs po celém jejich povrchu a zapracujte ji tak, abyste z něj odstranili všechny odolné nečistoty. Postup ještě jednou opakujte a tentokrát povrch vyleštěte čistým hadříkem a máte hotovo.

Dejte si ale pozor, abyste směs nenastříkali na dřevěné nebo laminátové povrchy, mohly by totiž změnit barvu.

Zdroj:Pella

KAM DÁL: Běžná aktivita, která vás může připravit o zrak

Klíčová slova: