Běžná aktivita, která vás může připravit o zrak

Modré světlo blokuje zvyšování hladiny hormonu melatonin, který navozuje pocity únavy
  |   zajímavost

Jedna aktivita, která je každodenní součástí životů milionů lidí, může mít negativní účinky na váš zrak. Expert v oboru varoval, že je nutné na svůj zrak myslet dokonce i v případě, že s ním nemáte žádné problémy.

Všichni víme o negativním vlivu kouření na naše zdraví, často ale zapomínáme na to, že může mít negativní vliv i na náš zrak, jak dokazují studie.

Kouření tabákových výrobků má totiž negativní dopad na všechny orgány v našem těle, jak na svém webu uvádí Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Kouření často způsobuje rakovinu, mrtvici, onemocnění plic, cukrovky, ale také zvyšuje riziko vzniku problémů s imunitou, artritidy, onemocnění očí a další.

Kouření ale negativně působí nejen na kuřáky, ale také na osoby v jejich blízkém okolí. U pasivních kuřáků může vystavení se cigaretovému kouři způsobit mimo jiné i rakovinu plic a problémy se srdcem. U dětí, které pravidelně dýchají cigaretový kouř v jejich okolí, hrozí problémy s vývinem plic, astma, problémy s dýcháním a u těch nejmenších dokonce i smrt.

„Tabák ovlivňuje celou řadu orgánů v našem těle, patří k nim i naše oči. Jako první se u kuřáků většinou objeví problémy s vysoušením očí, které se projevuje bolestí a podrážděním očních bulv,“ prozradil pro express optik Sujata Paul.

„Postupem času může ale kouření tabákových výrobků u pacientů způsobit i úplnou ztrátu zraku,“ uvedl.

Kouření totiž podle specialisty zvyšuje riziko vzniku hned několika očních onemocnění, které mohou vést ke ztrátě zraku, patří mezi ně mimo jiné i šedý zákal a glaukom.

Nakonec prozradil, že si lidé, kteří kouří pravidelně, dokonce nepomohou ani změnou na elektrické cigarety. „Elektrické cigarety nejsou z tohoto hlediska o nic lepší, způsobují totiž oxidační stres, který také zvyšuje riziko vzniku očních nemocí,“ dodal.

Zdroj: Express, National Library of Medicine

KAM DÁL: Jak se dobře vyspat během horkých letních nocí.

Klíčová slova: