Otužování: Pomůže vám dosáhnout dlouhověkosti i zbavit se ekzému. A to není vše!

Otužování vám může pomoci mimo jiné i vyléčit akné a ekzém
  |   zajímavost

Otužovací sezona je tu! A tak do ledových řek i jezer naběhnou lidé v plavkách, aby udělali něco prospěšného pro své zdraví. Jedním z nejznámějších představitelů tohoto mrazivého koníčku je Wim Fof. Proč to vlastně všichni dělají a měli byste o tom uvažovat také? 

O benefitech otužování se už mluví poměrně dlouho. Zájem o vědeckou stránku tohoto zvyku, tedy o to, jak přesně působí na naše zdraví, je ale stále na vzestupu.

Asi nejznámějším představitelem otužování je Nizozemec Wim Hof, který je držitelem několika rekordů za extrémní odolnost vůči chladu. Dokonce vytvořil vlastní metody dýchání a otužování, které jsou založené na postupně se zvyšující intenzitě a pravidelnosti.

Wim Hof ale rozhodně nebyl prvním známým otužilcem, oblibu v koupeli ve studené vodě měl i nejslavnější lékař starověku Hippocrates.

Otužování dnes do své každodenní rutiny přidaly miliony lidí po celém světě, nechybí mezi nimi ani známé celebrity. Koupel v ledové vodě si oblíbila Madonna, Nicole Kidman, Miranda Kerr, ale i Eva Decastelo, Iva Pazderková nebo Eva Holubová.

Zdravotní benefity otužování

  • zlepšuje kvalitu spánku
  • zrychluje metabolismus
  • snižuje míru zánětů v těle
  • podporuje správné proudění krve
  • dodává energii
  • zlepšuje náladu

Studená sprcha nebo koupel v ledovém jezeře také často bývá nazývána "elixírem mládí", pomůže vám totiž mimo jiné dosáhnout dlouhověkosti. Pomocí studené vody můžete také vyléčit kožní problémy, mezi které patří akné a ekzém.

Jak s otužováním začít

Nejdůležitější je přistupovat k otužování postupně. Rozhodně se nevydávejte hned k ledové řece. Nejdříve byste měli zkusit zakončit koupel ledovou sprchou, po několika týdnech se zkusit ledovou vodou osprchovat a postupně se propracovat až do momentu, kdy budete schopni vykoupat se na podzim ve Vltavě.

Pod ledovou vodou se zkrátka každý den snažte vydržet o něco déle, dokonce i pokrok v řádu několika sekund se počítá.

Mnohem důležitější než to, jak rychle s otužováním postupujete, je pravidelnost. Snažte se otužování zařadit do vaší každodenní rutiny, abyste pokaždé nemuseli začínat od začátku.

Zdroj: Marie Claire

KAM DÁL: Pálení žáhy: Jak se účinně zbavit nepříjemného pocitu po jídle.