IKEM plánuje novou budovu za 750 milionů, transplantací přibývá

První pacienty nová budova IKEM přivítá v roce 2020
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Dva nové pavilony se začnou stavět v roce 2018 a v roce 2020 již přivítají nové pacienty. Těch neustále přibývá, zejména kvůli schopnosti lékařů odvádět více transplantací. 

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny každoročně narůstají počty výkonů i pacientů. „Za posledních pět let došlo nárůstu počtu transplantací o více než 50 %, objem eliminačních metod či endoskopií stoupl o 30 %. IKEM již zcela vyčerpal vnitřní rezervy a je potřebné navýšit také lůžkovou kapacitu,“ řekl ředitel IKEM MUDr. Aleš Herman, Ph.D.

Nová budova do roku 2020

Ředitel IKEM MUDr. Aleš Herman, Ph.D.

Situaci má vyřešit výstavba dvou nových pavilonů G1 a G2, integrovaných do jedné budovy. Vyšší ze dvou budov bude mít dvě podzemní a šest nadzemních podlaží, druhá o dvě nadzemní patra méně. Nové energocentrum zajistí energii pro pro provoz obou pavilonů. „Probíhá výběrové řízení na zhotovení projektové dokumentace a do 3 měsíců budeme znát vítězného projektanta. Stavební povolení bychom měli stihnout do června 2017. Pak provedeme výběrové řízení na zhotovitele stavby. Stavět se začne počátkem roku 2018 a první pacienti by měli být v nových budovách ošetřeni v roce 2020,” vysvětluje ředitel Aleš Herman.

Finance jdou většinou od státu

Celková hodnota výstavby je 750 milonů korun. IKEM se na této částce bude podílet 30 % z vlastních zdrojů, 70 % bude hrazeno z dotace strategické investice. O záměru ministerstva zdravotnictví jsme psali v článku: Tři pražské nemocnice získají od státu dvě miliardyOddělení akutního příjmu bylo z vlastních zdrojů IKEM zrekonstruováno a zvětšeno v roce 2014 za 8 mil. Kč bez DPH. Loni tu bylo vyšetřeno 6 034 pacientů, což je nejvíc v historii.

Nemocnice mají více peněz za transplantace

IKEM je lídrem české transplantační medicíny. Větší nápor je způsoben také novinkou v úhradové vyhlášce, která od letoška podporuje nemocnice částkou 10 000 korun za každého pacienta, který je příjemcem orgánu nebo orgánů od zemřelého dárce. Podle ředitele Koordinačního střediska transplantací Miloše Adamce se již toto opatření projevilo ve statistikách. "Už nyní se zvýšily počty dárců orgánů oproti stejnému období loňského roku zhruba o čtvrtinu. Jde již o 97 lidí oproti 75 za stejné období roku 2015," sdělil Miloš Adamec.

 

Klíčová slova: