Středočeský kraj zavede čínskou medicínu

V červnu navštívili odborníci na tradiční čínskou medicínu Klaudiánovu nemocnici v Mladé Boleslavi.
 

Na jednání Rady kraje bylo odsouhlaseno podepsání Memoranda o výměně a spolupráci v oblasti zdravotní péče a zdraví obyvatel s čínskou provincií Sečuán. K aktu podpisu dohody dojde během cesty vedení kraje do Číny v tomto září.

„Prioritou pak bude vybudovat mechanismus výměny a spolupráce v klíčových oblastech, jenž zahrnují tradiční čínskou medicínu, veřejné zdraví, akademické zdravotnictví a zdravotnickou informatiku,“ uvedl hejtman Miloš Petera.

Centrum v Mladé Boleslavi

Plánovací komise pro zdraví a rodinu provincie Sečuán bude napomáhat Středočeskému kraji při tvorbě standardů pro výkon tradiční čínské medicíny a školení odborníků. „V mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici by mělo vzniknout centrum tradiční čínské medicíny“ uvedla radní pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová.

Akupunktura a další obory

Podle generálního ředitele komise pro zdravotnictví provincie Sečuán Shen Jiho by zde v první fázi mohly vzniknout tři základní obory – akupunktura, fyzikální terapie (masáže) a interna tradiční čínské medicíny. „Ambulantní léčbu bychom zde mohli zavést zhruba po prvním roce úspěšného provozu,“ doplnil Shen Ji.

Tradiční čínská medicína

Je rozšířena ve 173 zemích světa, z toho ve 29 zemích je legislativně uznána a osmnáct zemí ji zahrnulo do systému zdravotního pojištění. 

Provincie Sečuán má v tradiční čínské medicíně bohatou historii. Nachází se zde také největší množství bylin používaných v TCM. V provincii Sečuán pracuje v oboru na 130 odborníků. Vedení provincie plánuje stát se do roku 2020 centrem tradiční čínské medicíny celé Číny.