Ve středních Čechách ubylo klíšťových nákaz, někde však trvá nebezpečí

Mapa rizika onemocnění klíšťovou encefalitidou. Červená barva označuje vysoké nebezpečí, žlutá střední riziko
 

Sezóní aktivita klíšťat je až do začátku listopadu. V následujícím článku se dozvíte o meziročním srovnání počtu klíšťových onemocnění a také místech jejich výskytu.

Co mají klíšťata ráda

"Klíšťata mají ráda vlhko a rizikovými místy bývají listnaté a smíšené porosty, okraje lesů, louk, břehy vodních toků a ploch. Dříve se spíše vyskytovala v nižších nadmořských výškách, nyní se vlivem oteplování klimatu najdou i v nadmořské výšce kolem 1000 m n. m. Uvádí se, že největší aktivita klíšťat bývá od května do července, ale se sezónní aktivitou klíšťat se setkáváme již od konce března, do začátku listopadu," sdělila MUDr. Renata Karpíšková, vedoucí protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice.

Malé riziko, přesto buďte opatrní

Podle předpovědi aktivity klíšťat na stránkách Ministerstva zdravotnictvím nám aktuálně (od 27. 10. do 1. 11. 2015) hrozí pouze malé riziko. Ministerstvo doporučuje pro návštěvu  listnatých a smíšených porostů a křovin s bylinnou  vegetací zvolit oblečení z hladké světlé látky a občas prohlédnout, zejména kalhoty, případně odstranit přichycená klíšťata.  Večer a ráno pak provést prohlídku těla, případně odstranit klíšťata. Mapu rizika onemocnění klíšťovou encefalitidou vytvořila Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy ve spolupráci se Státním zdravoním ústavem.

Nejčastější klíšťové onemocnění

Nejčastější nákazou od klíšťat je bakterie Borrelia burgdorferi, která způsobuje Lymeskou borreliózu. Léčí se pomocí antibiotik a nelze proti ní očkovat. Projevuje se v prvním stádiu od 7 do 65 dní šířící se červenou skvrnou v místě přisátí klíštěte. U části pacientů však dojde jen k projevům podobným chřipce, případně bolestem kloubů či hlavy. Druhé stadium je nebezpečnější a dochází k postižením kloubů, kůže a nervového systému.  

Lymeská borrelióza ve Středočeském kraji a ČR

Zánět mozku

Méně častým než borrelióza, ale velmi nebezpečným onemocněním, je klíšťová encefalitida. Virus útočí ve dvou fázích. Po první lehčí se pacient cítí zdráv, ale po několika týdnech přichází těžší fáze. Dochází k těžkému zánětu mozku, provází jej silné bolesti hlavy, někdy též periferní obrna a v některých případech může končit smrtelně. Proti nemoci se očkuje a to nejlépe v zimních měsících. Po první vakcíně se podává druhá po dvou týdnech a třetí po několika měsích. Následně se přeočkovává po třech letech a dále po pěti letech.

 

Klíšťová encefalitida ve Středočeském kraji a ČR