Záchytka Klaudiánovy nemocnice hlásí rekordní počet opilců

Za pobyt na záchytce si zaplatíte 2 500 za noc
 

Za sedm let provozu má v letošním roce mladoboleslavská protialkoholní stanice nejvíc klientů. Během deseti měsíců letošního roku tu přenocovalo 325 osob.

Protialkoholní záchytná stanice čili záchytka je zdravotnické zařízení sloužící k nedobrovolnému přenocování opilých lidí, kteří pro svou opilost bezprostředně ohrožují sebe nebo jiné osoby, veřejný pořádek nebo majetek, nebo jsou ve stavu budícím veřejné pohoršení. (Wikipedia)

"Konec roku na sebe sice nechá ještě dva měsíce čekat, počet klientů záchytky Klaudiánovy nemocnice nicméně již nyní láme rekordy. Třístého nocležníka na protialkoholní stanici přivítali 3.10. 2015, na konci října zde už bylo evidováno 325 zachycených. To je od začátku provozu stanice v roce 2008 rekordní počet. Přes tři stovky klientů na záchytce přespalo zatím pouze v roce 2013 (celkem 310)," sdělila Kamila Hamáčková, mluvčí Klaudiánovy nemocnice.

Zač je toho záchytka?

Záchytná stanice Klaudiánovy nemocnice má tři lůžka. Zařízení umožňuje klientům bezpečné vystřízlivění pod dozorem lékaře. Pobyt na záchytné stanici vyjde na 3000 korun. Nemocnice umožňuje platbu složenkou a dlužné částky právně vymáhá.

Zákonný rámec

Činnost protialkoholních záchytných stanic je dána § 17 zákona 379/2005 Sb. o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami. Zřizovatelem je samospráva (obec nebo kraj) a má pokrývat území  s dojezdovou vzdáleností do 45 minut. Pokud se stanete klientem záchytné stanice, bude o tom vyrozuměn váš praktický lékař.

Čtěte také:

Klíčová slova: