Zázračné granátové jablko: Ochranář vašeho srdce a ledvin

Granátové jablko je skutečně zázračným ovocem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nejnovější výzkumy hovoří jasnou řečí. Granátové jablko je velice účinnou prevencí kardiovaskulárních onemocnění. S čím vším vám tohle zázračné ovoce pomůže a jak ho správně vybrat?

Většina lidí ho v obchodech ignoruje, ovšem to je škoda a především chyba. Granátové jablko totiž patří k těm vůbec nejvíce prospěšným druhů ovoce, které máme možnost konzumovat. Zabraňuje totiž kornatění tepen, které vzniká v důsledku ukládání tukových látek. Udělejte tudíž něco pro své srdce a cévy i vy a dopřejte si ho. V dnešní době znamená jeho pořízení naprosto snadnou práci.

Co vlastně je?

Jedná se o ovoce červené barvy, které je velmi aromatické a má sladkokyselnou chuť. Známé je také pro výrazné zdravotní účinky. Granátovníky rostou především ve Středozemí, nicméně v dnešní moderní době není problém jejich plody sehnat i v našich obchodech.

Pokud si plod granátovniku dopřejete, najdete v něm až 600 semen. Jsou velice chutné už jako syrové, avšak dají se dobře využít i do teplé kuchyně, a to do spousty pokrmů, záleží jen na vaší fantazii.

V čem tkví jejich dokonalost?

Granátová jablka obsahují přibližně okolo 80 % vody. V rámci minerálních látek je v nich zastoupen vápník, železo, horčík a také velké množství sodíku a draslíku. Tyto látky ale nejsou tím jediným, co tohle skvělé ovoce obsahuje.

Můžeme v něm totiž najít také nepřeberné množství vitamínů. Hlavními složkami jsou B1, B2, B3 a C, v míře menší je pak zastoupen i vitamín A. K tomu všemu jako menší bonus jablko obsahuje také hned šest esenciálních a devět neesenciálních aminokyselin. 

Pomazánka s granátovým jablkem

potřebujeme: 1 velké granátové jablko, 2 šálky bílého jogurtu, 2 střední pórky, 1/4 šálku džusu z granátového jablka, 1/4 kávové lžičky soli, pár lístků čerstvé máty

postup: v misce smíchejte jogurt, džus, pórek a sůl, postupně k této směsi vmíchejte granátová zrníčka (pár lžiček si ponechte stranou na ozdobu). Celou směs přendejte do servírovací misky, ozdobte lístky máty a zrníčky. 

Blahodárné účinky pro srdce a cévy

Plody granátovníku velmi výrazně přispívají ke snižování výskytu kardiovaskulárních chorob. Zlepšuje totiž průtok krve v rámci celého systému. Navíc látky obažené v granátovém jablku pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi, což znamená, že skvělým způsobem chrání srdce a cévy. 

Velmi významná je také podpora imunitního systému, zbavuje totiž tělo škodlivin a také zpomaluje proces stárnutí buněk. Pozitivní účinky má také na zažívání, trávení a též podporuje správnou fuknci ledvin. To vše dokážou maličká červená lesklá semínka, kterých jsou v plodu stovky.

Jak správně jablko vybrat?

Není zrovna jednoduchým úkolem koupit si plod, který je tím správným. V obchodě se zaměřte především na jablka, která jsou absolutně nepomačkaná, neseschlá, ani jinak poškozená. Slupka by se měla lesknout a na dotek by měla být hladká a pevná. Přirozeně červenou barvu ovoce by neměl v žádném případě přebíjet jakýkoliv jiný odstín či náznak vybledlosti. 

Jak ovoce využívat?

Možná si myslíte, že potenciál granátového jablka v rámci využitelnosti je nízký, nicméně opak je pravdou. Velmi dobře se hodí na přípravu džusů nebo smoothie. Nalezneme ho ale i v receptech s grilovaným lilkem, tvarohovými koláči nebo i kuřecím masem. 

Je hodně využíváno hlavně o Vánocích, a to ve formě dekorace vánočních stolu. To je ale samozřejmě škoda, protože spousta červených zrníček zůstane zcela nevyužita. Dekorace se pak totiž velmi často likviduje.