Nejzákeřnější druhy rakoviny: Z jakých byste měli mít největší strach?

Rakovina je jednou z nejnebezpečnějších nemocí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rakovina je nemoc, na kterou umírá obrovské množství lidí, a je jasné, že jen při jejím vyslovení většině začne naskakovat husí kůže. Jaké její druhy jsou ale nejhorší?

Hrůza a strach z rakoviny jsou bezesporu naprosto oprávněné. Hned po kardiovaskulárních onemocněních je rakovina celosvětovou druhou nejčastější příčinou lidských úmrtí. Čím dříve je diagnostikována, tím větší je šance na vyléčení, ale i přesto zůstává světovým zabijákem.

V dnešní moderní době je dostupná celá řada léčebných metod, o kterých si lékaři ještě před třiceti lety mohli nechat zdát. Doposud bylo diagnostikováno více než sto druhů rakovinového bujení a na nalezení léku, který bude schopen něco podobného spolehlivě ničit, si ještě musíme nějaký ten rok počkat. 

Rakovina vzniká na základě poruchy buněk, které se najednou vymknou kontrole organismu a začnou se nekontrolovatelně dělit a také růst. V podstatě se dá tvrdit, že je to taková buněčná anarchie, u které - pokud nejdojde ke včasnému potlačení - dojde ke zničení celého organismu.

Vědcům totiž stále ještě není jasné, jak a proč vlastně k rakovinnému bujení dochází. V každém případě každá rakovina není stejně velkým zabijákem a my jsme pro vás vybrali ty, které jsou nejvíce nebezpečné.

Rakovina plic

Na tento druh rakoviny umírá nejvíce lidí především ve Spojených státech, ale i v řadě dalších zemí. Kouření a užívání tabákových výroků představuje hlavní důvod, proč u lidí vzniká rakovinné bujení, a to především ve věku mezi pětapadesáti a pětašedesáti lety. 

Rakovina prsu

Ta je celosvětově vůbec druhým nejčastějším rakovinovým onemocněním. Je sice pravdou, že ve většině případů postihuje ženy, ovšem je pravdou, že se může objevit i u mužů a každý rok na ni dokonce několik tisíc můžu také zemře.

Rakovina často postihuje mléčné žlázy a nebo také bradavku. Varovným signálem je bezesporu rodinné zatížení, protože vznik rakoviny prsu je podmíněn do značné míry geneticky, a proto zde hraje velkou roli dědičnost. 

Rakovina tlustého střeva

Lidé si velmi často pletou rakovinu tlustého střeva s rakovinou konečníku. Rakovina tlustého střeva se rozvíjí skutečně v tkáních tlustého střeva, zatímco druhá jmenovaná obvykle zachází jen několik centimetrů od ústí konečníku. 

Pokud máme hledat nejčastější začátek podobných případů, tak jsou to shluky malých, benigních buněk, které se nazývají polypy. Ty se postupem času změní v rakovinové bujení. Podobnému druhy rakoviny lze předcházet. Důležité je v tomto případěvelmi radikálně měnit stravovací režim a také pravidelně navštěvovat lékaře v rámci prohlídek. 

Léčba rakoviny v minulém roce vyšla pojišťovny na opravdu astronomickou sumu. Tři největší pojišťovny, které ovládají 80 % českého trhu, vydaly více než 17 miliard korun. 

Rakovina slinivky

Další velmi nebezpečný druh rakoviny, která v tomto případě napadá tkáň slinivky, která pomáhá trávení a reguluje metabolismus. Tím vůbec největším problémem u tohoto onemocnění je jeho diagnostika, protože právě v tomto případě se nemoc rozvíjí opravdu velmi rychle. Je také dosti zrádná, protože dlouho probíhá bez příznaků a zdánlivých potíží. 

Rakovina prostaty

Tento typ rakoviny je druhou nejčastější příčinou smrti u mužů (pokud máme na mysli smrti spojené s rakovinou jako takovou). Začíná se rozvíjet pomalu v prostatě, která produkuje semennou tekutinu, která transportuje sperma. 

Některé typy karcinomu zůstávají ohraničeny prostatou a je v tomto případě vcelku jednoduché je operovat. Jiné jsou však daleko agresivnější a šíří se opravdu velkou rychlostí. Tím pádem představují pro muže opravdu velmi velké nebezpečí. 

"Nejvíce zastoupenou skupinou mezi nemocnými s rakovinou prostaty jsou muži ve věku 61 až 65 let. Česká republika zaujímá při hodnocení výskytu a úmrtnosti na toto onemocnění čelní místa," uvedl MUDr. Milan Hrubý.