Důležitý vitamín C: Jeho nedostatek způsobuje chudokrevnost a slabé kosti

Vitamín C je pro naše tělo skutečně klíčový
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vitamín C je velmi důležitý pro naše tělo. Organismus si ho sám nevyrobí a musí ho příjmat z potravy. Co se stane, pokud ho má nedostatek? Jaké zdravotní problémy nám hrozí?

Většinu vitamínů si naše tělo jednoduše vyrobit nedokáže a je nuceno být závislé na tom, co konkrétní člověk konzumuje, a hledat si je tak v potravě. Vitamín C není v tomto případě výjimkou. Problémy nastanou, pokud organismus má vitamínu C nedostatek, jelikož začne hodně strádat. Dokážete poznat, že vašemu tělo něco podobného chybí?

Proč naše tělo tento vitamín potřebuje?

Podobná látka je pro náš organismus skutečně klíčová, jelikož se stará o správnou tvorbu pojivové tkáně, která zaručuje pevnost kůže, stěn krevních cév, kostí a také upevnění zubů v dásních. 

Vitamín C také odbourává volné radikály, což jsou škodlivé kyslíkaté sloučeniny, které postupně naše tělo poškozují, urychlují proces stárnutí a mají vliv na výskyt nádorových onemocnění. “Céčko” je také velmi potřebné pro vstřebávání železa z potravy, také pokud vám chybí, tělo trpí rovněž nedostatkem této látky.

Jaké jsou příznaky nedostatku vitamínu C?

  1. Minimum energie a výskyt depresí - budete se cítit unaveni a mít špatné nálady
  2. Oslabené kosti - obranyschopnost vůči zlomeninám bude menší
  3. Lehce tvořené modřiny, které přetrvávájí - můžete dospět do fáze, kdy vám jakýkoliv náraz způsobí modřinu a budete se jí velmi složitě zbavovat
  4. Chronická bolest končetin a kloubů - pokud bude mít vaše tělo vitamínu C nedostatek, pak se vám může lehce stát, že vás bude pořád něco bolet, a to od kloubů po končetiny
  5. Časté nachlazení a chřipky - vitamín C je důležitý v budování iminuty, pokud ho budete mít nedostatek, pak se připravte na to, že chytíte každou rýmičku a kašlíček

Prevence nedostatku

Ta je samozřejmě vcelku jednoduchá, je třeba vybírat si potraviny, kde je ho velké množství. Nejvíce ho najdete v ovoci, a to především v kiwi, citronech, ananasu, mandarinkách a pomerančích.

Šípkový čaj bohatší na vitamín C

Šípky rozdrťte a přes noc nechcet vyluhovat ve studené vodě. Další den nálev ohřejte na 70-80 °C, přeceďte a vypijte. 

Hojně se ale vyskytuje také v zelenině, a to zejména ve špenátu, česneku, kysaném zelí nebo brokolici. Mnohé nejspíše překvapí, že velké množství je ho také v obyčejných bramborách. Problémem tu ale je fakt, že se vařením většina z něj znehodnotí.

Hodně tohoto vitamínu najdete také v šípku, jenže je tu podobný problém jako u brambor, pokud si uvaříte čaj, tak vitamín prakticky zničíte. 

Pokud ovoce a zeleninu ovšem nejíte, měli byste vitamín C do svého těla dostávat alespoň formou tablet nebo se pokusit alespoň pravidelně pít čerstvé lisované ovocné či zeleninové džusy. 

Existují rizika nadbytku?

Vitamín C je považován za bezpečný, a to i v případě, pokud si ho budete dopřávat opravdu vysoké množství. Nežádoucích účinků je skutečně minimum, a to pouze v případě, pokud to budete opravdu přehánět. 

Mezi ně se dá zařadit předveším nevolnost a s ní spojené zvracení, bušení srdce, křeče nebo také bolesti hlavy. V jedné dávce ovšem většina z nás zvládne v pohodě přijmout až 250 mg. Během onemocnění je ovšem možno využívat ho více, než je běžné doporučené množství.

Suplementace nad 2 000 mg denně ovšem může dlouhodobě vést k vytváření ledvinových kamenů a také dráždit žaludek. Podobné množství ale z potravin do svého těla prakticky nemáte možnost během dne do sebe dostat.