Tělo vám poděkuje: Proč jíst třešně a jaké jsou pro nás nejlepší?

Srdcovky, nebo chrupky?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na třešních si lidé pochutnávali už za doby Římanů. Toto zázračné ovoce je skvělým zrojem snad všech vitamínů. Zachrání vás před stárnutím a navíc díky němu zhubnete! Znáte druhy, které jíte?

Třešně se dříve považovaly za druhořadé ovoce, které není, kromě sladkých plodů, nijak extra zdravé. V Evropě se pěstovaly už od doby Římanů, višně pak přišly z Asie a Arménie. Na území Česka je jejich pěstování prvně doloženo ve 12. století. Ještě sto let zpátky se u nás běžně vedla evidence ovocných stromů, včetně jejich odrůdy. 

Dáte si Napoleonovku, Rivan nebo Adélku?

Druhově jsou třešně velmi rozmanité a rozeznáváme až 1 000 druhů. Díky tomu si smlsnete na třešních o široké škále barev od žluté, červené, růžové až po tmavě rudé až černočervené druhy. A nejlepší zpráva? Všechny mají něco do sebe a jejich chuť se také liší.

Všichni nejspíše rozlišujeme srdcovky, které nemají jméno podle toho, že vám přirostou k srdci, ale podle svého tvaru. Známe i bělice, které ukrývají bílou dužinu, nebo chrupky, které křupnou, když se do nich zakousnete. Poněkud kyselou chuť má pak ptačinka. Víte, proč se tak jmenuje? Špaček prostě sežere třešeň a odletí někam jinam, kde ji vyloučí. Semínko naklíčí a za pár let na místě roste tato planá třešeň. 

Srdcovky mají oproti ostatním druhům měkkou dužinu se spoustou šťávy. Nejlepší odrůdy jsou rané Rivan a Kaštánka, ta se jmenuje po kaštanu podle tmavé barvy. Pokud vyrazíte na třešně u nás, nejspíše se setkáte s Karešovkou, která patří k původním českým odrůdám, a je tedy nejpěstovanější. Zahrádkáři si často chválí voňavou odrůdu Adélku. Srdcovky jsou velmi sladké a dalším benefitem je jejich velikost.

Jestli si raději pokřupete a nevadí vám povětšinou hlavně hořkokyselá chuť, která skoro připomíná chuť višní, určitě si užijete Napoleonovky nebo Granát. Obě odrůdy jsou velmi odolné a hned se nezkazí, což je nesporná výhoda pevnějších plodů.

Jestli máte třešně nejraději čerstvé a nepotřebujete je kompotovat, určitě sáhněte po Helze. Jen tak vám nepopraská a strom je velmi odolný. Čerstvá je královnou všech třešní, ovšem rychle se zkazí. 

Třešně v naší kultuře zanechaly hlubokou stopu. Pokud zrovna nejste voliči komunistické strany, na třešně stejně nerezignujte. Raději si zazpívejte Jó, třešně zrály od  Waldemara Matušky.

Červíci a ptáci

Největším nepřítelem bohaté úrody třešní je mráz. Pokud jarní mráz spálí květy před opylením, je úroda zoufalá. Bohužel ani po oteplení si sadař neoddychne úplně.

Na sladkých plodech si s chutí smlsnou špačci, kteří ve velkém hejně během pár dní ozobou celý strom. Když se proti nim ubráníte, ani tak nemáte úplně vyhráno. Dalším škůdcem je hmyz, který do třešní klade vajíčka a způsobuje červivost plodů.

 

Co se ukrývá pod červenou slupkou?

Třešně obsahují spoustu jódu, hořčíku, zinku, vápníku, železa, křemíku, fosforu a vitamínů C, E, B, k této náloži mají i spoustu jinak poměrně vzácného draslíku. Jsou barevné díky antokyanu, což je přírodní barvivo, které ve spolupráci s vitamínem C působí příznivě na vazivovou tkáň tak, že pospojuje vláknitou bílkovinu kolagen coby stavební prvek do podoby silné a pružné tkáně.

Právě tyto látky se pak starají i o zneškodnění volných radikálů a škodlivých typů enzymů. Tím nás třešně "pojistí" proti stárnutí pokožky, ale i proti zánětlivým procesům. Pokud vás to stále nepřesvědčilo, buďte si jistí, že tyto lahodné plody zlepší i vaši mentální svěžest a imunitní systém. Již zmiňované červené barvivo má příznivý vliv také na krvetvorbu. 

Léčivé účinky?

Je jich tolik, skoro jako byste si dali elixír života. Těmto všem nemocem je možné se s třešněmi vyhnout nebo alespoň razantně zmírnit jejich projevy:

Díky tomu, že 50 % sacharidů obsažených v třešních tvoří fruktóza, mohou je v přiměřeném množství konzumovat i diabetici.
  • rakovina
  • paradentóza
  • dna a revma
  • chronická zácpa
  • záněty
  • cukrovka
  • nespavost
  • zvýšená hladina cholesterolu v krvi
  • artróza

Tři dny s třešňovou kúrou

Pokud si naordinujete očistnou kúru, během níž se budete cpát hlavně třešněmi, a dopřejete si spoustu vody, uvidíte, že už během 3 dnů se významně zlepší kvalita vaší pleti. Blahodárné účinky poznají i vaše játra a ledviny. Vaše tělo přestane zadržovat zbytečně mnoho vody a v kombinaci s čistější krví bez toxických látek uvidíte, že budete vypadat přímo báječně. Pozitivní výsledky uvidíte, i když si stoupnete na váhu. 

  • Jak na to? Dejte si třikrát až čtyřikrát denně půl kila třešní. K tomu nezapomeňte pít dostatek vody a nic jiného nejezte. Jestli máte trable se žaludkem, klidně si třešně i mírně povařte!