Zdravotní turisté Česko milují. Levněji koupí prsa, oči, zuby i oplodnění

I když si to možná často nemyslíme, čeští lékaři patří ke světové špičce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Desetitisíce cizinců přijíždějících do České republiky nelákají historické památky, příroda, ani nákupy, nýbrž zdravotní péče. Na tuzemské kliniky většinou přijíždějí pro nové zuby, prsa, umělé oplodnění nebo lepší zrak. Hlavním lákadlem je špičková kvalita, ale také nízká cena, která je oproti jiným evropským zemím i třetinová.

Za zdravotní péčí jezdí do České republiky občané Velké Británie, Německa, Ruska, ale dokonce i bohatých blízkovýchodních států, jako jsou Kuvajt nebo Saúdská Arábie. Míří do ordinací zubních lékařů, na kliniky oční či plastické chirurgie, ale i na další specializovaná pracoviště, kde ročně utrácejí více než půl miliardy korun.

Důvod je prostý, české zdravotnictví se pyšní špičkovou úrovní a je tak zárukou kvalitně odvedené práce. Ceny za lékařské výkony jsou zde navíc více než příznivé, mnohdy dvakrát i třikrát nižší než v jiných státech.

Do Česka za lepším zrakem

Zkušenost s vycestováním za lékařským zákrokem do České republiky má i Němka Maud Mayer: "Absolvovala jsem laserovou operaci dioptrií v Praze. Chtěla jsem ji bezpodmínečně podstoupit, jenže v Německu je cena dvakrát vyšší než v Česku, nemohla bych si ji dovolit. Do Česka jezdíme každý rok na wellness víkend, znám proto odpovědný přístup českých specialistů. Jsou také otevřenější a přátelštější než v Německu. Jsem spokojená, na klinice bylo vše včetně přístrojů na vysoké úrovni," uvádí.

Počet zdravotních turistů díky nízké ceně a kvalitě tuzemského zdravotnictví každý rok narůstá zhruba o 15 procent.

Například právě česká oddělení oční chirurgie mají k dispozici vyspělejší operační techniku než ta ve Spojených státech amerických, kde jsou lékaři kvůli zákonným regulacím nuceni zavádět nové přístroje se značným zpožděním. Právě špičková technika v kombinaci se zkušenými lékaři a lidským přístupem přivádí do českých ordinací velké množství zahraničních pacientů.

"Na našich klinikách máme nejmodernější přístroje, ať už jde o femtosekundový laser VisuMax pro odstraňování krátkozrakosti a astigmatismu, femtosekundový laser LenSx, který používáme při nitroočních operacích šedého zákalu, nebo počítačem řízený navigační systém Verion, jenž nám pomáhá při implantaci nitroočních čoček ke korekci astigmatismu. Máme i spoustu dalších pomůcek. Díky nejnovější technice jsou oční operace snadnější jak pro chirurga, tak pro pacienta," vysvětluje docentka MUDr. Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Ve srovnání kvality mezi 35 evropskými zeměmi patří Česko na třináctou příčku, například v oční chirurgii předstihlo i britské zdravotnictví. "Úroveň české oftalmologie je v celosvětovém měřítku velmi vysoká. Kliniky proto hojně navštěvují nejen zahraniční pacienti, ale také lékaři, kteří se zde zdokonalují v práci s nejmodernějšími operačními přístroji," potvrzuje docentka Šárka Pitrová, předsedkyně České oftalmologické společnosti.

Bodují i plastiky víček

Vedle zákroků napravujících špatný zrak nebo třeba chrup je stále oblíbenější také estetická chirurgie. Boom zažívají plastické operace povislých očních víček, které ženy i muži vyhledávají stále častěji. Mnohdy však i ze zdravotních a funkčních důvodů. Blefaroplastika, tedy operace očních víček, je jednoznačně nejrozšířenějším zákrokem v plastické chirurgii.

"Stále větší civilizační zátěž očí z televize, počítačových monitorů a umělého osvětlení způsobuje, že věková hranice pacientů klesá, často se posouvá už ke čtyřicítce. Zákrok ale vyžaduje značnou zkušenost operatéra a preciznost provedení, potom nejsou patrné žádné jizvy a operace má dlouhodobý efekt. Že čeští chirurgové perfektně ovládají své řemeslo, je patrné i na rostoucí zahraniční klientele," popisuje MUDr. Dušan Záruba, primář Ústavu estetické medicíny.

Profitují i obchody

Ať už se však jedná o jakýkoli lékařský výkon, velmi důležité je pro pacienty i jeho bezpečnostní hledisko. Základním parametrem by proto neměla být pouze samotná cena zákroku, ale především zkušenosti a odbornost lékaře, kvalitní péče, dobrá úroveň vybavení a bezchybně provedená předoperační i pooperační vyšetření.

Příliv zahraničních pacientů ale není přínosem jen pro prestiž zdejšího zdravotnictví. Pobyt zdravotních turistů totiž bývá zhruba dvakrát delší než u těch běžných a díky tomu profitují i obchody, poskytovatelé ubytování a dalších služeb.