Ludvík Hess, zakladatel babyboxů: Zachránili jsme už 159 dětí!

Instalace babyboxu v Berouně
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Po letech jednání se zakladateli českých babyboxů Ludvíku Hessovi podařilo instalovat další zařízení v Berouně. A s kým jiným si o babyboxech povídat, než právě s tímto mužem?

Beroun už má také babybox. Není ale na budově nemocnice, ale na objektu Dětského domova a mateřské škole speciální. Šlo o poslední město Středočeského kraje, kde toto zařízení chybělo.

Babybox je umístěn na boku budovy a maminka, která v něm chce dítě odložit, zmáčkne zelené tlačítko a do dvířek, která se jí otevřou, odloží miminko do vaničky. Personál dětského domova, který tam slouží 24 hodin denně, pak zavolá záchranku, která miminko odveze do některé z porodnic.

V antickém Římě byly děti odkládány na veřejných tržištích. Ve Francii byly již v 5. století u kostelů položeny mramorové mísy, do nichž bylo možné nechtěné dítě odložit. V italském městě Miláně byl v roce 787 založen jeden z prvních domů pro odložené děti zvaný Xenodochium. Obdobná zařízení pak začala postupně vznikat v Římě a dalších italských městech.

Instalaci pomohl kraj

Beroun byl podle zakladatele českých babyboxů Ludvíka Hesse nedobytným městem. "Zkoušel jsem oslovit všechna možná zařízení a instituce, ale nikdo neměl zájem. Nakonec to klaplo právě s dětským domovem a konečně se podařilo nainstalovat už 72. český babybox. Vstříc nám vyšel ředitel dětského domova, významně se přimlouvil i kraj" vysvětlil Ludvík Hess, který je předsedou správní rady Nadačního fondu pro ohrožené děti Statim.

V Berouně byl podle něj problém sehnat dárce, kteří by na instalaci babyboxu přispěli. Podařilo se sehnat jen padesát tisíc, což náklady nepokrylo. Slavnostní otevření babyboxu se uskuteční ve čtvrtek 19. října ve 14 hodin. Do té doby se budou na ovládání babyboxu zaškolovat pracovníci dětského domova.

Výroba babyboxu vyjde na tři sta tisíc

Babyboxů je v Česku už 72 a pomohly zachránit za 12 let existence už 159 dětí. Do konce tohoto roku by měly být podle Ludvíka Hesse instalovány ještě v Ústí nad Labem a ve Zlíně.

Výroba jednoho babyboxu stojí kolem 300 tisíc korun. Pomáhá nejen dětem, ale i rodičům a matkám, kteří se v tísnivé situaci nedokážou postarat o mimino. Odložení dítěte do babyboxu není trestné a je anonymní.

Nový babybox je vyrobený z nerezového plechu, má samočinná dvířka ovládané senzorem a je klimatizován. Pro jistotu je zařízení vybaveno i náhradním zdrojem energie a všude je napojen na stálou službu a mobilní telefony.

Poslední miminko mělo pupečník stisknutý kolíčkem

Miminko, které se dostane do babyboxu, se posléze dostane do náhradní péče. "Poslední holčička, jež byla na světě pouhou hodinu a kterou vložila maminka do babyboxu ve Strakonicích, šla do náhradní rodiny už šestý den po odložení. Děvčátko jsem pojmenoval Milita, bylo zcela nahé a pupečník mělo stisknutý žlutým kolíčkem na prádlo. Většina z odložených dětí ho má ale podvázaný tkaničkou od bot," připomněl Hess, jenž dává jména všem odloženým dětem v babyboxu. "Děťátku se dostane veškeré zdravotní péče a sociální pomoci. Máme jediný cíl, aby už nikdy nebylo nalezeno mrtvé tělíčko."

První babybox byl otevřen 1. června 2005 v GynCentru v Praze 9. Druhý je od 3. listopadu 2005 instalován na Nemocnici Milosrdných bratří v Brně, třetí na FN Olomouc, čtvrtý na Nemocnici Kadaň, pátý ve Zlíně, šestý v Pelhřimově...

"Za pomoci lékařů a zdravotníků hodlám zřídit po celé České republice sedmdesát babyboxů," napsal zpočátku Ludvík Hess na svých webových stránkách. To se mu podařilo dokonce překonat a v Berouně je to již, jak píšeme výše, už 72. babybox v České republice.