Viry si vybírají oslabenou oběť. Jak se bránit a kde hrozí právě teď?

Málo slunce, pohybu a chlad. To vše oslabuje tělo a může propuknout ve virózu nebo nebezpečnou chřipku
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Absence slunečního svitu, chlad a k tomu stres. To vše nám může přivodit v tomto období nějakou virózu, v horším případě pak chřipku. Jak virózu, tak chřipku způsobují viry. Jak se můžeme bránit a dá se chřipka přechodit?

K většímu výskytu sezonních chorob přispívá další skutečnost související se zimním obdobím. Více se totiž potkáváme v uzavřených prostorách a viry pak mají větší šanci si vybrat nějakou oslabenou oběť, až se z toho může stát epidemie. Hygienici sice zatím říkají, že přímo ve Středočeském kraji je celková epidemiologická situace klidná a odpovídá sezoně.

Chřipka je nakažlivá nemoc způsobená virem. Rychle se šíří světem v sezonních epidemiích, se značnými ekonomickými náklady kvůli výdajům na zdravotní péči a ztrátě produktivity. Primární genetické změny ve viru způsobily ve 20. století tři chřipkové epidemie nebo dokonce pandemie, kterým podlehly miliony lidí. Latinský název chřipky – influenza pochází z italštiny a původně šlo o termín označující víru v nepříznivé astrologické vlivy, influentiae, coby příčiny nemocí.

"V 48. kalendářním týdnu byl ve Středočeském kraji zaznamenán vzestup celkové nemocnosti akutních respiračních infekcí (ARI) o 4,3 %. Celková nemocnost činila 1 093 onemocnění na 100 000 obyvatel. Nejvyšší nemocnost akutních respiračních onemocnění (ARI) zůstává v okrese Příbram, nejnižší v okrese Kladno," uvádí  MUDr. Lilian Rumlová z krajské hygienické stanice.

V porovnání s předchozím kalendářním týdnem je pokles onemocnění s klinickým obrazem chřipky o 16,7 %. Celková nemocnost chřipkou ve Středočeském kraji je 10 případů onemocnění na 100 000 obyvatel.  To představuje 0,9 % z celkové nemocnosti ARI.

Vyvarujte se prochladnutí

Na různé virózy a zmírnění příznaků chřipky existuje řada receptů. Psali jsme zde. Ale jak předcházet tomuto onemocnění? Záleží na mnoha okolnostech. Stačí pouhé oslabení organismu a nemoc je tady.

Organismus oslabíme už jen pobytem v nezvyklém chladu - nekvalitně oblečení se třeba pohybujeme venku na mrazu nebo ve větrném počasí. Kolikrát pak tohle podcenění situace poznáme už druhý den. Začneme pokašlávat, škrábe nás v krku nebo začneme smrkat. Další příčinou onemocnění může být nadměrná únava, ale i stres.

Prochladnutí může propuknout ve virózu

Když tedy prochladneme, pocítíme to většinou jen mírnějšími projevy, jako jsou kašel, škrábání v krku či rýma. Obyčejné nachlazení ale často propukne ve virózu. Virus totiž v sobě nosíme a prochladnutím oslabíme organismus, který podlehne viróze. Jak ji léčíme? Někdo dokáže doslova virózu přechodit. Sice na úkor ostatních, co s ním sdílejí stejné pracoviště nebo cestu v autobusu do práce.

Pak jsou osoby, které i viróza zaskočí tak, že musí ulehnout a obklopí se kapičkami, léky a uzdravujícími čaji. Na trhu seženete řadu podpůrných prostředků, které vám nejhorší období nemoci dokáží snáze překonat. Od nosních kapek a sprejů přes léky na snížení teploty až po vyslovené dryáky. Mějte ale na paměti, že to jsou všechno jen podpůrné prostředky, které necílí na samotného původce nemoci, tedy na viry.

Chřipka je vážná nemoc

Pokud vám někdo řekne, že má chřipku, a přitom v podstatě nějakým způsobem funguje, nejedná se o chřipku. Kdo ji kdy skutečně měl, ví, o čem je řeč. Chřipkový virus vás totiž totálně odrovná. A to zcela nečekaně, třeba během dne v zaměstnání se pojednou začnete cítit oslabení, unavení, může se už přidat horečka a jediným vaším přáním je zachumlat se do peřiny. Typickým projevem chřipky je významně zvýšená teplota a celkový pocit zchvácenosti. Typický je i suchý dráždivý kašel, bolesti kloubů, svalů a hlavy.

Dalo by se říci, že chřipku ani nejde podcenit, protože ve většině případů vás doslova položí. Někdy to trvá dva, tři dny, někdy i týden. V případech, kdy projevy chřipky po pár dnech nezačnou odeznívat, je dobré vyhledat lékaře. Důsledky mohou být velice závažné, protože nejen neléčená chřipka se může zvrtnout v ohrožení života, a to zejména u jedinců s oslabenou imunitou, u starších osob a u lidí s chronickým onemocněním. A protože virus je značně proměnlivý, není spolehlivé ani očkování v té které sezoně.

Jaká je prevence?

Budeme se opakovat, ale základem je v době, kdy hrozí chřipky, vyhýbat se místům, kde je více lidí. Jasně, vždy to nepůjde, ale riziko snížíme, pokud budeme respektovat několik zásad, jak radí lékaři ze Státního zdravotního ústavu. Myjte si často a opakovaně ruce mýdlem pod teplou tekoucí vodou. Tím se snižuje pravděpodobnost onemocnění. Při kašli a kýchání si kapesníkem zakrývejte nos a ústa. Nedotýkejte se rukama obličeje, nemněte si oči.

Tímto způsobem se lehce nakazíme tam, kde viry už řádí. Že je třeba dbát na správnou a vyváženou stravu, je jasné. To platí i o přísunu vitamínů z ovoce a zeleniny či z jiných přírodě blízkých produktů. Samozřejmě se vyplatí otužování a pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. Také je dobré větrat místnosti, kde trávíme spoustu času, a v neposlední řadě nepodceňujte sílu kvalitního a pravidelného spánku.