Potraviny, které pomáhají. Co konzumovat ve znečištěném prostředí, jakým je třeba Praha?

Život ve městě vyžaduje pestrou skladbu potravy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Určitě není pro nikoho překvapením, že kvalita skladby potravy se také obráží v psychickém i fyzickém zdraví člověka. Zkuste se denně živit výhradně jídlem z fast foodů, hranolkami a zapíjet to sladkou šťávou a možná dopadnete jako jeden anglický teenager, jenž po takových „dobrotách“ ohluchl a oslepl. Vyvážená strava je základem pro lidský organismus, proto je třeba věnovat výběru potravin pozornost. Víte třeba, co konzumovat, jestliže bydlíte v blízkosti silnic či ve velkých městech?

I když se ve městech nacházejí parky se zelení, není jich nikdy dostatek na to, abyste si mohli říci, že zdejší život je dostatečně zdravý. Ulice jsou přecpané dopravou a lidé v nich chtě nechtě musejí dýchat exhaláty z automobilů.

Nejinak jsou na tom mnohé vesnické lokality, přes něž vede hustá silniční síť nebo se nacházejí v blízkosti průmyslových podniků. Ani v těchto místech nepatří vzduch k nejčistším. Žije-li člověk v takovém bydlišti, je pak rozhodně dobré si pohrát se skladbou své stravy a zařadit do ní potraviny s detoxikačními účinky.

Aby střeva byla v kondici

V situaci, kdy chceme zlepšit odbourávání škodlivých látek z organismu, musíme cílit na trávicí systém, a to hlavně na střeva. Když jsou v pořádku střeva, pak jsou schopná lépe a rychleji dostávat z těla ven toxické látky. Kdo by si byl pomyslel, že třeba takové kysané zelí je přímo potravinovým zázrakem, jenž ovlivňuje žádoucím způsobem rozvoj střevních bakterií. Díky jeho konzumaci se do krve dostává méně škodlivých látek.

Výborný je také křen a česnek, které odplavují škodliviny pryč z organismu, čímž opět příznivě působí na život v městských aglomeracích. Můžete si dopřát i sušené borůvky, jež mají detoxikační účinky. Pro sušení vybíráme suché a zralé plody, které rozložíme na papír a usušíme je buď přímo na slunci, nebo v sušičce potravin. Nemáte-li ji, pak lze využít i pootevřenou elektrickou troubu, zapnutou na nízký stupeň.

Střevům určitě prospěje i konzumace brambor, zvláště pokud je připravíte ve slupce – v páře nebo pečené. Pod slupkou se totiž nacházejí účinné látky, jež mají preventivní účinky proti rakovině.

Zdraví prospěšné pektiny

Pektiny patří k látkám, jež dokážou na sebe vázat těžké kovy a radioaktivní látky v těle a vylučovat je pryč. Tím organismus čistí a chrání před jejich zhoubným vlivem. Z tohoto důvodu by lidé žijící ve městech a v okolí silnic měli často jíst potraviny s vysokým obsahem pektinů. K nim patří především mrkev, červená řepa nebo jablka. Mrkev by měla být v jídelníčku městského člověka minimálně čtyřikrát týdně, stejně tak jablka, která si lze dopřávat denně.

Náš tip: Zkuste denně sníst večer jemně nastrouhané jablko. Toxiny, jež se během dne v těle shromáždily, pektiny obsažené v jablku na sebe vážou, a organismus tak vyčistí.  

Dalším ovocem s vysokým obsahem pektinů je angrešt, citrusové plody, rybíz, maliny, ananas, hroznové víno, kdoule, třešně nebo i rajčata.

Nezapomínejte na vápník

Lidé ve městech by měli jíst potraviny s obsahem vápníku, vitamínu C a zinku. Ty pomáhají tělo chránit před průmyslovými a automobilovými exhaláty i dalšími toxickými látkami, jakými jsou třeba kadmium nebo olovo.

Vitamín C najdete hlavně v šípkách, nati petržele, v černém rybízu, jahodách, paprice, rakytníku, křenu. Bohaté na zinek jsou veškeré druhy ovoce, med, mořské ryby, droždí, cibule, česnek, vejce, kakao, melasa, ořechy, hrách, houby, pšeničné otruby a klíčky a semena dýní. Vápník obsahuje kravské mléko, sýry, celá vejce, sardinky, nať petržele.

Klíčová slova: