Alergie nemusí být překážkou. Skvělé vánoční recepty si můžete vychutnat i bez lepku

Vánoce si užijete i bez lepku
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Vánoce to je obrovský počet skvělých pokrmů, na které se těšíme celý dlouhý rok. Někteří z nás mají smůlu, protože jim to alergie jednoduše nedovolí. Naštěstí však existuje mnoho receptů, které vám pomůžou vytrhnout trn z paty...

Stále častěji jsou populární recepty, kdy se třeba takové pečení obejde bez bílé mouky. Důvodů je mnoho. Ať už jde o intoleranci na laktózu nebo zdravý životní styl, Vánoce můžete si můžete užít se vším všudy i bez lepku. Projděme si několik receptů, které vám zachrání svátky…

Bezlepková mouka

Mouka je základ každého pečení a Vánoce nejsou výjimkou. Na trhu si dnes můžete vybrat z několika různých druhů. Nejběžnější jsou jednodruhové mouky, které není problém sehnat v každém obyčejném obchodě. Není tak problém péct z rýžové, kukuřičné, pohankové, jahelné či sojové mouky. 

Jsou však i netradiční druhy, které musíte koupit ve specifických obchodech se zdravou výživou nebo objednat na internetu. Mezi ně patří mouka kaštanová, žaludová, lněná, konopná, manioková, mandlová, cizrnová, amarantová a mnoho dalších. Ne všechny mouky jsou vhodné pro všechny druhy cukroví. 

Vlastní směs

Kdo se práce neštítí, tak si klidně může takovou bezlepkovou směs sám namíchat. Tento “experiment” spočívá v kombinování více druhů jednodruhových mouk. Míchat je můžete dle chuti a vlastního uvážení. Kuchyň se tak přechodně promění na malou laboratoř. Mouková alchymie však nepatří mezi ty nejlepší způsoby pečení. Při míchání musí proběhnout vázání vody, tuku a úprava poměru pevné a tekuté složky. 

Hodí se tak jen na několik druhů, proto míchané mouky použijte ideálně na perníky, piškoty, kynuté moučníky, chleba a pečivo. 

Předem namíchaná směs

Pokud se vám nechce trápit se směsí a preferujete jednodušší způsoby, tak využijte rovnou namíchané bezlepkové mouky. Ty můžete běžně pořídit v obchodě a některé jsou dokonce určené k pečení. Dbejte však, jestli se ve složení nenachází něco, co by mohlo ohrozit právě alergiky na lepek. Některé směsi totiž obsahují jak sojovou mouku, tak vlčí boby. 

Nejlepší mouka

Ideální výsledek docílíte, když smícháte alespoň dva druhy mouky. Z jedné mouky vám bude po nějaké době pečivo lézt krkem. Aby všechny druhy nechutnaly stejně, nebojte se experimentovat. Trvanlivost cukroví bez lepku můžete udržet přidáním guarové či xantanové gumy. Vhodným pojidlem do cukroví, ale také pečiva, je vláknina. Pečení je však také hledání a to pravé bezlepkové cukroví přichází až s chutí. 

Klíčová slova: