Běžný nápoj, který zvyšuje riziko vzniku rakoviny o desítky procent

Kravské mléko zvyšuje riziko vzniku rakoviny o 80 %
 

Všichni jsme si vědomi, že kouření, nadměrná konzumace alkoholu a špatná životospráva zvyšují riziko vzniku rakoviny. Existují ale i nástrahy, o kterých nevíme. Patří mezi ně například i konzumace naprosto běžného nápoje, o jehož negativním vlivu na zdraví nejspíše nemáte nejmenší tušení.

Jedna ze studií zkoumající rizikové faktory vzniku rakoviny objevila, že jeden z nápojů, který běžně konzumujeme, může zvýšit riziko vzniku této nemoci o desítky procent.

Tohoto výzkumu se účastnilo celkem 50 000 žen po dobu osmi let.

Všechny účastnice výzkumu v průběhu detailně zaznamenávaly své stravovací návyky. Zdruba 25 000 žen z celkového počtu byly vegetariánky a kravské mléko nahrazovaly jeho rostlinnými alternativami. Druhá polovina účastnic konzumovala kravské mléko.

Studie měla původně určit, zda existuje nějaká souvislost mezi konzumací sojového mléka a vznikem rakoviny prsu, nakonec ale poukázala na něco zcela jiného.

Výzkumníci museli pro účely studie výzkum přizpůsobit ostatním známým faktorům ovlivňujícím vznik rakoviny, jako jsou hormony, konzumace alkoholu a další. Brzy ale zjistili, že to samé musí udělat i s mléčnými výrobky.

Zatímco se tedy snažili dokázat souvislost mezi sójou a vznikem rakoviny, zjistili, že ve skutečnosti vznik rakoviny nezpůsobuje sójové mléko, ale to kravské.

Výsledky výzkumu poukazují na to, že kravské mléko může zvýšit riziko vzniku rakoviny až o 80 %.

Dále také nebylo zjistěno, že by tyto účinky zmírnilo jiné dávkování mléka. Stejný efekt byl pozorován i při malých dávkách. Dokonce i pouhých 250 ml mléka denně zvyšuje riziko vzniku rakoviny o 50 %. Navýšení tohoto rizika o 80 % nastává při konzumaci dvou až tří hrnků mléka denně.

Růst a dělení buněk

Jedním z možných důvodů, proč se tak děje, může být skutečnost, že kravské mléko je primárně určeno pro telata, kterým pomáhá s vývojem, obsahuje tedy určité látky, které podporují růst a dělení buňek. Tento efekt tak telatům pomáhá růst. U dospělých lidí ale ten samý efekt může způsobit růst a dělení rakovinných buněk.

Negativní efekt kravského mléka na zdravé jedince, který potvrdila tato studie, ale není konzistentní. To znamená, že některé další výzkumy nedošly ke stejnému závěru.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Crohnova choroba: Mezi příznaky patří i nechuť k jídlu.

Klíčová slova: