Chronické žilní onemocnění: Jaké jsou nejčastější zákroky a kolik za ně zaplatíte?

Ve většině případů je žilní hypertenze způsobena refluxem přes insuficientní chlopně
 

Metličky a křečové žíly si dle rozsahu můžete nechat odstranit hned několika způsoby. Většinu zákroků sice nehradí pojišťovna, ale mají zase výhodu okamžitého návratu do práce a normálního života. Některé metody jsou dostačující jen na drobné metličky a žilky, jiné zvládnou i větší poškození žil. Konkrétní typ zákroku vždy konzultujte se svým lékařem, který vám doporučí, co pro vás bude nejvhodnější.

Samozřejmě nejlépe je snažit se do stadia, kdy je nutno již operovat, vůbec nedostat. Někdo ale s léčbou začne až ve chvíli, kdy už jsou metličky a žíly vidět, a proto nezbývá než sáhnout po invazivním řešení.

Doporučení praktického lékaře k návštěvě specialisty přitom není podmínkou. „Pacienti k nám chodí s doporučením praktického lékaře, ale mohou přijít i bez něj. Jako žilní chirurg jsem ale vždy rád, pokud pacient již před návštěvou u mě navštívil i praktického lékaře, který může odhalit i jiné příčiny obtíží,” vysvětluje žilní chirurg MUDr. Robert Vlachovský, Ph.D, z II. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a Centra žilní chirurgie VASCUMED.

Zákrokem nic nekončí. Léčba je doživotní

I pokud byste šli ke specialistovi rovnou, k praktickému lékaři se ale dříve nebo později stejně dostanete. Chronické žilní onemocnění je progresivní a bez dlouhodobé léčby se časem objeví nové metličky a žíly, kterých se budete chtít opět zbavit.

„Praktický lékař nebo specialista vám může předepisovat venofarmaka, léky na posílení žilních stěn. Může vám zároveň předepsat kompresní punčochy, které budete po operaci potřebovat, ať si vyberete skoro jakoukoliv metodu odstranění. Díky lékům, kompresním punčochám a změně životního stylu můžete dosáhnout toho, že se žilní onemocnění zpomalí. Operací proto nic nekončí, ale spíše začíná.“

Přehled nejčastějších zákroků

  • Skleroterapie

Tato metoda je využívaná hlavně pro léčbu metliček a drobnějších varixů a na odstranění pozůstatků křečových žil po operačních zákrocích. Spočívá v aplikaci speciální látky ve formě tekutiny nebo pěny, která zde způsobuje neinfekční zánět – žíla zkolabuje a po čase se vstřebá.

Cena: minimálně 1 000 – 6 000 Kč/noha, dle regionu
Rekonvalescence: kompresní punčochy, venofarmaka
Výhody: příznivá cena, bez anestézie
Nevýhody: nutné opakování zákroku v rozmezí 2–6 týdnů, tvorba modřin a pigmentových skvrn

  • Transkutánní ošetření

Do transkutánního ošetření patří především „cévní“ laser – což je skutečně ošetření přes kůži množstvím laserových impulzů. Tato metoda je určená spíše pro drobné červené nebo fialové metličky malých průměrů.

Cena: minimálně 5 000 - 20 000 Kč/noha, dle regionu
Rekonvalescence: jen venofarmaka, komprese není třeba
Výhody: nevyžaduje pracovní neschopnost, rychlé zotavení, bez anestezie, nebolestivé
Nevýhody: riziko, že se potíže časem vrátí, nutnost opakovaného ošetření, není vhodné pro všechny typy žilek

  • Flebektomie

Tato miniinvazivní metoda je vhodná na odstranění menších křečových žil. V konkrétních místech se provede malý řez, přes nějž jsou žíly podvázány, zkráceny nebo odstraněny.

Cena: minimálně 10 000 - 15 000 Kč/noha, dle regionu
Rekonvalescence: kompresní punčochy, 4-6 týdnů bez sportu, venofarmaka
Výhody: nevyžaduje pracovní neschopnost, rychlé zotavení, lokální anestezie
Nevýhody: jen pro menší křečové žíly

  • Mechanicko-chemická ablace (MOCA)

MOCA je šetrná metoda, kdy je pacientovi zavedený infuzní katetr s vnitřním rotujícím drátkem. Po zapojení k ovládacímu zařízení se vodič roztočí a mechanickým kontaktem s žilní stěnou dojde k reflexivnímu smrštění žíly. Metoda pokračuje chemickým působením vstřikovaného roztoku do bezprostřední blízkosti rotující sondy.

Cena: minimálně 20 000 - 30 000 Kč/noha, dle regionu
Rekonvalescence: kompresní punčochy, venofarmaka
Výhody: v lokální anestezii, bez nutnosti pracovní neschopnosti pacienta, žádné riziko termického poškození kůže a tkání
Nevýhody: riziko alergické reakce, dlouhodobé výsledky o něco horší než termální metody

  • Termální ablace (laser, radiofrekvence)

Jedná se o poškození výstelky povrchové žíly termickou cestou. Po tomto zákroku se žíla v průběhu několika týdnů postupně vstřebá a vyhojí se jizevnatou tkání. Zákrok se provádí vpichem, kdy se pod sonografickou kontrolou zavede do povrchové žíly kanyla a katetr. Jednotlivé varixy se pak výrazně zmenší nebo se nechají vyjmout (flebektomie).

Cena: minimálně 20 000 - 40 000 Kč/noha, dle regionu
Rekonvalescence: kompresní punčochy, venofarmaka
Výhody: v lokální anestezii, většinou bez nutnosti pracovní neschopnosti pacienta, bez řezu v třísle nebo podkolenní jamce
Nevýhody: někdy pracovní neschopnost 1–3 dny, teoretické riziko termického poškození okolních struktur

  • Žilní lepidlo

Nejnovější a velmi šetrná metoda, kdy je pacientovi zavedený do žíly katetr, přes který se aplikuje biologické cyanoakrylátové lepidlo. Žilní stěny se k sobě slepí, ošetřený žilní kmen po výkonu splaskne a po několika týdnech se přemění ve vazivový pruh.

Cena: minimálně 40 000 - 65 000 Kč/noha, dle regionu
Rekonvalescence: jen krátce kompresní punčochy, venofarmaka
Výhody: jen vpich v lokální anestezii, zbytek bez anestézie, bez nutnosti pracovní neschopnosti pacienta, žádné riziko termického poškození kůže a tkání
Nevýhody: riziko alergické reakce na cyanoakrylát

  • Chirurgické odstranění křečových žil (klasická operace)

Chirurgické odstranění spočívá v chirurgickém odstranění nefunkční žíly, nejčastěji od třísla do podkolení nebo od podkolení do poloviny bérce. Rekonvalescence je delší a často spojená se vznikem krevních podlitin.

Cena: zákrok hrazený pojišťovnou (platba jen za konzultace)
Rekonvalescence: 6 týdnů, kompresní punčochy, venofarmaka
Výhody: cena, velmi efektivní způsob
Nevýhody: vyžaduje pracovní neschopnost dle rozsahu zákroku 2–6 týdnů, bolestivost, kosmeticky někdy nepříliš uspokojivý efekt

Zdroj: Žilní poradna

KAM DÁL: Cévní chirurg: Rozšířené žilky mohou znamenat vážnější problémy. Může za ně genetika i kouření.

Klíčová slova: