Covid: Tato rostlina vás může ochránit před několika variantami viru

Echinacea purpurea může účinně posílit vaši imunitu, její doporučené dávkování by se ale nemělo překračovat
  |   zajímavost

Každý z nás se v tomto období snaží posílit si imunitu a vyhnout se tak nákaze koronavirem a jeho novými varintami. Existuje celá řada jídel a doplňků stravy, které nám s tím mohou pomoci, některé ale fungují lépe než jiné.

Většina z nás po celou dobu pandemie poctivě užívá vitamíny C, D a další ve formě doplňků stravy s cílem posílit naši imunitní reakci.

Kromě těchto vitamínových tabletek nám mohou s docílením silné imunity pomoci i některé bylinky, řadí se mezi ně mimo jiné i Echinacea purpurea. Tato rostlina nás dokáže do určité míry ochránit i před různými variantami koronaviru, to ale zdaleka není vše.

Podle studií se mezi nemoci, kterým se pomocí této rostliny můžeme vyhnout nebo u kterých její konzumace zlepší pacientův stav, řadí:

  • bronchitida
  • chřipka
  • infekce horních cest dýchacích
  • zánět dásní
  • ušní infekce
  • kvasinkové infekce
  • HIV
  • AIDS

Tato bylinka totiž obsahuje mnoho aktivních složek, jak dokazují výzkumy.

Podporuje některé buněčné funkce, má antimikrobiální a antivirotické účinky a dokonce obsahuje i účinné antioxidanty.

Jak Echinaceu purpureu užívat

Tato bylinka často bývá součástí lahodných čajových směsí nebo ji můžete zakoupit samostatně ve formě doplňku stravy. Můžete ji nálezt ale i ve formě džusu nebo extraktu.

Jaký způsob užívání Echinacei purpurei si vyberete, je zcela na vás, ať už se ale jedná o jakoukoliv formu, nedoporučuje se užívat více, než je doporučeno na obalu výrobku. Přílišná konzumace této byliny může mít za následek nepříjemné vedlejší účinky.

Národní zdravotní organizace dokonce varuje i před potenciálními negativními účinky dlouhodobého užívání této byliny. U některých pacientů může vést k alergické reakci, jakou je např. vyrážka.

Zdroj: Medical News Today, National Institutes of Health, National Library of Medicine

KAM DÁL: Rakovina: Tento běžný čaj může zvýšit riziko nemoci.

Klíčová slova: