Demence: Experti prozradili, jaké potraviny zařadit do jídelníčku

S prevencí demence vám může pomoci pouhé zařazení většího množství zeleniny do vašeho jídelníčku
  |   zajímavost

Toto nebezpečné onemocnění, které postihuje zejména starší lidi, může vyústit až v úplnou ztrátu schopnosti samostatně fungovat. Naštěstí lze ale této nemoci účinně předcházet mimo jiné i pomocí úpravy jídelníčku.

Demence je souhrnný název pro některé symptomy, kterými se tato choroba projevuje, patří mezi ně mimo jiné i negativní změna myšlení, paměti a další, jak uvádí web Mayo kliniky.

Je ale třeba si uvědomit, že ztráta paměti může mít celou řadu příčin. To, že si nemůžete vzpomenout na určité datum či specifickou událost z minulosti, ještě nutně neznamená, že trpíte demencí.

Rizikové skupiny

Na příznaky této choroby by si měli dávat pozor zejména lidé, kteří jsou starší 65 let, ptotože spolu s věkem se riziko vzniku této choroby postupně zvyšuje.

Další skupinou, která by měla být před vznikem demence na pozoru, jsou lidé, u kterých touto nemocí trpí někdo z jejich rodiny. V neposlední řadě je vyšší riziko vzniku tohoto onemocnění i u lidí, kteří trpí downovým syndromem.

Existuje ale celá řada rizikových faktorů, které můžete změnit, a nemoci se tak alespoň do určité míry vyhnout:

  • nesprávný jídelníček
  • nedostatek fyzické aktivity
  • přílišná konzumace alkoholu
  • kouření
  • nedostatek kvalitního spánku

Studie dokazují, že riziko vzniku demence může snížit i pouhé zařazení většího množství zeleniny do vaší stravy.

Mezi příznaky, na které byste si měli dávat u sebe nebo u svých blízkých pozor, patří mimo jiné:

  • problémy s koordinací
  • problémy s orientací
  • ztráta paměti
  • zapomínání názvů věcí a aktivit
  • úzkost
  • deprese
  • halucinace
  • paranoia
  • nevhodné chování

Zdroj: Mayo Clinic, National Library of Medicine

KAM DÁL: Alzheimer: Experti prozradili, jak se nemoci spolehlivě vyhnout

Klíčová slova: