Nejlepší doplňky stravy pro muže: Na jaké vitamíny nesmíte zapomenout

Vitamín D pomáhá s produkcí testosteronu
  |   zajímavost

Pro mužské tělo jsou nejdůležitější jiné doplňky stravy než pro to ženské. Spousta vitamínů a minerálů je sice nezbytná jak pro muže, tak i pro ženy, ale v některých z nich se zkrátka liší. Muži by neměli zapomínat např. na hořčík a další.

Následující vitamíny by do svého jídelníčku, ať už ve formě různých potravin, nebo ve formě doplňků stravy, měli zařadit všichni muži.

Pomáhají při zdravotních komplikacích se srdcem, s hormonální nerovnováhou a také zdravotních problémech s prostatou.

Vitamín D

Tento vitamín je velmi důležitý pro silnou imunitu, zdravé kosti a svaly, a to pro obě pohlaví. Mužům ale vitamín D navíc pomáhá zvýšit produkci mužského hormonu, testosteronu, jak dokazují studie.

Testosteron u mužů pomáhá s tvořením svalové hmoty, červených krvinek a s dalšími důležitými procesy v těle.

Hořčík

Tento minerál pomáhá s přeměnou zkonzumované stravy na energii. Tato schopnost hořčíku je velmi důležitá jak pro muže tak i pro ženy, u obou totiž slouží jako prevence pocitu vyčerpání.

Dále také zajišťuje správnou funkci příštítných tělísek, které produkují hormony zajišťující ideální zdravotní stav kostí.

Hořčík u mužů mimo jiné také pomáhá s produkcí testosteronu, jak dokazují studie.

Omega-3

Další důležitou živinou, na kterou by muži rozhodně neměli zapomínat, jsou i omega-3 mastné kyseliny.

Tyto zdravé tuky můžete najít zejména v tučných rybách, mezi které patří losos nebo makrela. Podle výzkumů slouží mimo jiné také jako prevence srdečních chorob.

Zároveň je ale potřeba vyhýbat se omega-6 mastným kyselinám, které způsobují záněty v těle a mohou tak zapříčinit i vznik kardiovaskulárních problémů. Najdete je např. ve většině majonéz.

Zdroj: National Institute of Medicine, Express

KAM DÁL: Rakovina plic: Jak se této nebezpečné nemoci vyhnout?

Klíčová slova: