Omikron: Jak poznat, že jste se nakazili? Pozor na symptom zkaženého masa

Jedním ze symptomů nákazy covidem není jen ztráta čichu, ale i jeho změna
  |   zajímavost

Minulý rok v prosinci se objevila nová varianta koronaviru, Omikron, která se vyznačuje vysokou nakažlivostí. Její příznaky jsou ale často mnohem mírnější než u předchozích nemocí. Je tak možné, že ani nebudete vědět, že jste se nakazili. Tento symptom vám ale neunikne.

Podle profesora Tima Spectora, který se zabývá symptomy různých variant covidu, jsou symptomy Omikronu podobné běžnému nachlazení, jak uvedl pro web News GP.

„Zdá se, že Omikron pokračuje v trendu nastaveném variantou Delta. Způsobuje příznaky, které jsou mnohem více jako běžné nachlazení, zejména u lidí, kteří byli očkováni. Pak je tu méně obecných systémových příznaků, jako je nevolnost, bolesti svalů, průjem a kožní vyrážky,“ uvedl.

Nejčastějšími příznaky Omikronu jsou podle profesora Tima Spectora:

  • rýma
  • bolest hlavy
  • únava
  • kýchání
  • bolest v krku

Národní zdravotní organizace na svém webu uvádí, že nová varianta koronaviru dokonce i mimo ztrátu chuti a čichu může mít negativní vliv na to, jak nám různé věci voní a chutnají.

Virus často neovlivňuje přímo chuť, ale pouze čich. Změna v tom, jak nám chutnají různé potraviny, je poté zapříčiněna pouze tím, že čich a chuť jsou úzce spjaty. Téměř 90 % toho, jak nám určitá jídla chutnají, je totiž ve skutečnosti způsobeno čichovým aparátem a ne chuťovými pohárky.

Charitativní organizace Fifthsense, která se změnami čichu a chuti zabývá, na svém webu uvádí: „Parosmia je lékařský termín pro zkreslení čichu. Někdo s parosmií může být schopen detekovat pachy, ale pach určitých věcí je jiný a často nepříjemný. Tyto nepříjemné pachy jsou často těmi, kdo parosmií trpí, popisovány jako chemikálie, spáleniny, fekálie, hnijící maso nebo plísně. U některých lidí se objevují jako reakce na specifické pachy a u jiných je může spustit prakticky jakýkoli zápach.“

Dále je také na stránkách charity uvedeno, že tento stav, který je častým vedlejším účinkem Omikronu, je velmi depresivním zážitkem.

Tento nepříjemný symptom vám tak jistě neunikne a můžete podle něho spolehlivě poznat, jestli jste se covidem nakazili, nebo ne.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Omikron: Proč je tak vysoké procento nakažených, vysvětluje virolog a přidává, jak se spolehlivě chránit.

Klíčová slova: