Jak se vyvarovat vážných příznaků omikronu? Pomůže tento vitamín

Mírný průběh covidu může zajistit mimo jiné i dostatečné množství vitamínu D
 

Omikron se v posledních měsících stal jedním z hlavních témat a předmětů výzkumu po celém světě. Ačkoliv se zjistilo, že ve většině případů nemá tak nebezpečné příznaky jako předchozí varianty koronaviru, jeho těžký průběh není vyloučen. Za horší symptomy nemoci v některých případech může být zodpovědná právě nízká hladina jednoho vitamínu v krvi.

Řeč je o vitamínu D. Řadě z nás tento vitamín v zimních měsících schází, protože ho ve velké míře získáváme ze slunečních paprsků. Je proto důležité si ho doplňovat pomocí doplňků stravy s obsahem vitamínu D nebo potravin, které tento vitamín obsahují, a to zejména v zimě.

Vitamín D si většina lidí spojí se zdravím kostí, ke kterému také ve velké míře přispívá. Jeho největším benefitem je ale vzhledem k pandemii jeho podpora imunity.

Nejen, že dostatečná hladina tohoto vitamínu v krvi nám pomáhá s posílením našich imunitních reakcí a naše tělo je tak schopné se lépe bránit nákaze, ale dokonce může našemu organismu pomoci i lépe se s nemocí vypořádat.

Vitamín D nám totiž pomáhá i lépe zvládnout průběh nákazy, vyhnout se závažným příznakům a zbavit se nemoci co možná nejrychleji, jak dokazují výzkumy.

Jedna studie, která zkoumala přes 1 000 pacientů hospitalizovaných s covidem, potvrdila, že existuje spojitost mezi nižší hladinou vitamínu D v krvi a horším průběhem nákazy koronavirem.

Výzkumníci, kteří se na studii podíleli, uvedli, že získaná data byla tak jednoznačná, že mohli předpovídat, jaký bude mít konkrétní pacient průběh nemoci pouze podle jeho hladiny vitamínu D.

„Zjistili jsme, že to, jestli vám chybí, nebo nechybí vitamín D, se velmi jednoznačně projevuje zvýšením nebo snížením pravděpodobnosti, že u vás bude mít nákaza covidem těžký průběh,“ uvedl Dr. Dror pro Times of israel.

„Pozitivní účinky, které můžeme pozorovat po dodání vitamínu D do organismu jsou výsledkem jeho schopnosti posilovat náš imunitní systém, který se poté dokáže lépe vypořádat s virovými patogeny, které napadají dýchací systém. To platí jak u omikronu, tak i u předchozích variant viru,“ dodal.

Vitamín D je k dostání ve formě doplňků stravy, nebo je případně možné ho doplnit i pomocí úpravy jídelníčku. Mezi jídla s největším obsahem tohoto vitamínu patří zejména obohacené mléko, obohacené cereálie a tučné ryby, jako je mimo jiné i makrela nebo losos.

Zdroj: Times of IsraelExpress

KAM DÁL: Zabijákem vysokého tlaku je běžně dostupný čaj. Pomůže vám i oblíbená káva?

Klíčová slova: