Omikron: Nebezpečný příznak u starších pacientů. Odborníci popsali další symptom

Ochrana dýchacích cest je podle odborníka vhodná i dnes
  |   zajímavost

Strach z nakažení se novou variantou koronaviru omikronem u velké části populace částečně opadl poté, co se zjistilo, že má toto onemocnění ve většině případů mnohem lehčí průběh než předchozí varianty viru. Japonsko ale varuje starší občany, aby zůstali opatrní, u nich totiž může virus vyvolat mnohem horší reakci než u mladších pacientů.

Omikron infikuje lidské tělo zcela jiným způsobem než předchozí varianty koronaviru. Původní varianty covidu i jeho předchozí mutace, jakou byla např. delta, infikovaly buňky hluboko v plicích. Tato skutečnost měla za následek, že onemocnění mělo mnohem těžší průběh, ale na druhou stranu se tak rychle nepřenášelo.

Omikron neinfikuje buňky v plicích, ale buňky v krku, to je důvodem, proč se šíří mnohem rychleji než předchozí varianty viru, ale u většiny pacientů nezpůsobuje tak vážné zdravotní komplikace.

„Výsledkem mutace, který dělá omikron jiným než předchozí varianty, je schopnost infikovat zcela jiné druhy buněk,“ uvedl pro The Guardian profesor virologie Deenan Pillay.

Příznaky omikronu jsou ale velmi individuální a záleží na zdravotním stavu každého pacienta. U většiny lidí omikron nevyvolá tak vážné symptomy jako delta nebo další varianty koronaviru, ale existují i výjimky.

Japonští experti varují starší lidi, aby se měli před nákazou omikronem na pozoru a v chránění se před virem nepolevovali. U pacientů vyššího věku je totiž podle japonských lékařů mnohem větší pravděpodobnost, že nákaza omikronem vyvolá potenciálně fatální pneumonii.

Tamní pohotovostní nemocnice Fujimino v Miyoshi hlásí, že v minulém roce hospitalizovali pacienty nakažené omikronem, kterým bylo mezi 20 a 49 lety, nyní je ale hospitalizovaným pacientům v drtivé většině přes 60 let.

„Hospitalizovaní pacienti jsou stále vyššího věku a objevují se u nich závažné příznaky," řekl pro Asahi ředitel nemocnice Akira Kano. „Začínají je sužovat akutní zápaly plic," dodal.

„Současná situace vykazuje známky podobné třetí vlně, kdy jsme potřebovali více zdravotníků,“ uvedl Hidetoshi Igari, který vede oddělení pro kontrolu infekčních chorob.

Experti dále doporučují lidem dodržovat veškerá ochranná opatření a také se nechat očkovat. Očkování totiž prokazatelně chrání pacienty před nákazou nebo u nich onemocnění vyvolává mnohem mírnější symptomy.

Zdroj: Asahi, The Guardian

KAM DÁL: Omikron jste mohli prodělat, aniž byste o tom věděli. Zjistěte, jestli máte proti viru imunitu.

Klíčová slova: