Pískání v uchu: Jaké mohou být jeho příčiny a jak se ho zbavit

Jednou z příčin tinitu mohou být i cévní problémy
  |   zajímavost

Hučení nebo pískání v uších trápí celou řadu lidí. Tento problém se odborně nazývá tinitus a naštěstí existuje hned několik způsobů, které vám pomohou se ho zbavit. Může dokonce i upozornit na nebezpečné zdravotní problémy.

Příčina tinitu je často neznámá, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. Lékař tento zdravotní problém většinou nemůže určit pouze na základě vašich příznaků. K tomu, aby bylo možné říci, že trpíte tinitem a jaká je jeho příčina, pokud se tedy podaří ji najít, je potřeba hned několik testů.

Specialista v oboru většinou mimo uši prozkoumá i váš krk a hlavu. Je také velmi pravděpodobné, že budete muset podstoupit audiologické vyšetření, vyšetření pohybu, CT a další testy.

Mezi příznaky tinitu patří mimo jiné také:

  • Klikání – pokud slyšíte zvuk podobný klikání, je možné, že příčinou vašich problémů jsou svalové kontrakce v uchu a kolem něj.
  • Zvonění v nízkém tónu – tento příznak může být zapříčiněn ucpáním zvukovodu ušním mazem.
  • Zvonění ve vysokém tónu – nejčastější příčinou tohoto zvuku je to, že jste byli vystaveni příliš hlasitému zvuku.
  • Pulzování nebo hučení – tento zvuk je způsoben především cévními problémy, mezi které patří i vysoký tlak.

Nepříjemné zvuky v uchu byste proto rozhodně neměli ignorovat, mohou vás upozornit na vážné zdravotní problémy spojené s cévním systémem.

Léčba

Ideální je se o způsobu léčby tinitu poradit s lékařem. Může mít totiž různé příčiny, to znamená, že i jeho léčba se liší v závislosti na tom, co nepříjemný zvuk způsobuje.

Léčba tinitu tedy zahrnuje vše od odstranění přebytečného ušního mazu až po změnu jídelníčku, nebo léky na zmírnění cévních problémů. V některých případech může dojít i na chirurgické zároky.

Existují ale i určité způsoby, jak se tinitu zbavit, pokud nevíte, co ho způsobuje. V takovém případě vám lékař s největší pravděpodobností nabídne speciální sluchové pomůcky, které jeho nepříjemné příznaky dokáží zmírnit.

Zdroj: Mayo Clinic

KAM DÁL: Vysoký krevní tlak: Pomůže vám oblíbený horký nápoj

Klíčová slova: