Počet uživatelů steroidů roste. Muži se aplikováním podobných látek dobrovolně kastrují

Muži se díky steroidům dobrovolně kastrují
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Sportem ku zdraví, říká tradiční rčení. Někomu však ani tak nejde o harmonii těla a duše a doslova fanaticky propadne touze po perfektní figuře. S tím však souvisí množství anabolik, které je člověk schopen kvůli povrchní kráse aplikovat. Steroidy totiž mají velmi negativní vliv na lidské zdraví a rizika jsou obrovská. Navíc v České republice podle expertů uživatelů podobných látek stále roste. 

Ve výsledku jde o závislost srovnatelnou s drogami, alkoholem nebo kouřením. Sen o krásné postavě se stává prokletím, které se postupně proměnuje v noční můru. Mnoho jedinců není schopno naleznout míru, kde se svým posilováním podpořeným steroidy přestat. Tělo tak dostává obrovské množství nežádoucích prvků, které se následně dříve nebo později podepisují na zdravotním stavu. Jaká rizika jsou vůbec ta nejhorší?

Sypu!

Tento termín je znám i široké veřejnosti. Nemusíte mít vyrýsovanou postavu plnou ukázkových svalů, abyste pochopili, co to ve světě posilování znamená sypat. Slangový výraz pro užívání steroidů naznačuje mnohé. Jednak jsou samotné steroidy často nelegálními přípravky. 

V České republice se zároveň jedná o nejvíce distribuovanou látku, která není definovaná jako léčivo. Byť nezpůsobuje žádné halucinogení účinky, dalo by se říct, že jde v podstatě o drogy. Výroba podobných látek je trestným činem, za který hrozí až 12 let vězení. 

Díky, trenére

Budovat perfektní postavu je prostě prokletí. Pot a slzy někoho přemůžou, a tak se za kýženým výsledkem vydá touto nelegální cestou. Nejčastější odběratelé steroidů jsou převážně sportovci a kulturisti. Mezi kulturisty se na vrcholové úrovni ani nelze prosadit jinak. Svým klientům je nabízí samotní trenéři. 

Užívání steroidů má kromě špatného vlivu na zdraví celého těla také dopad na stav bankovního konta. Průměrný roční odběr stojí takového kulturistu přes sto tisíc korun. Záleží, jak často se během tohoto období účastní závodů. Vše nejvíce odnáší samotné zdraví. 

Je hned několik případů, kdy si muži látku aplikují nitrožilně a následně pod kůží vznikají modřiny, velké podkožní boule a také se rána může velmi snadno zanítit. Do těla si tak osoby, co potřebují urychlit nárůst svalové hmoty, pouštějí doslova jed. 

Zdraví na posledním místě

Největší rizika pro zdraví uživatele přicházejí s vyšší krevním tlakem, poruchou srdečního svalu a obecně se zvyšuje pravděpodobnost srdečního onemocnění. Stejně tak hrozí mrtvice, jaterní problémy, ale také duševní potíže. To však není zdaleka vše. 

Pravděpodobně nejznámější problém propuká v rámci pohlavního ústrojí. Impotence je jen předehrou, která v některých případech může vyústit v trvalou neplodnost. Muži se tak dobrovolně kastrují. Obalen horou svalů zůstává neschopen základní živočišné funkce. Vzniká tak obrovský paradox. 

Domněle dokonalý vzhled, který by měl dělat dojem na ženy, tak způsobuje to, že je následně neschopný sexuálního aktu, protože erekce nefunguje tak, jak má. Bylo by však nespravedlivé tvrdit, že se uživatelé rekrutují pouze ze sportovní a kulturistické scény. Pro mnoho lidí je to nutnost v touze po dokonalém vzhledu. Vzhled se tak stává prokletím, které zásadně ničí životy těch, kteří se anabolik nechtějí vzdát.