Rakovina: Může ji způsobit i jeden běžný druh sladidla

Rakovinu mohou způsobovat dokonce i umělá sladidla
  |   zajímavost

Některé druhy rakoviny se mohou v těle velmi rychle šířit, proto je tak těžké tuto nemoc léčit. Během let sice došlo ve výzkumu rakoviny a její léčby k celé řadě pokroků, stále ale patří mezi ty nejnebezpečnější nemoci.

Podle webu Světové zdravotní organizace je rakovina zodpovědná za zhruba každé šesté úmrtí na světě. Mezi ty nejčastější typy rakoviny patří:

  • rakovina prsu
  • rakovina plic
  • rakovina střev
  • rakovina prostaty

V roce 2020 bylo zaznamenáno 2,26 nových případů rakoviny prsu, 2,21 milionu případů rakoviny plic a 2,21 případů rakoviny střev.

Zhruba třetinu případů této nemoci mají na svědomí tabákové výrobky, nedostatek fyzické aktivity, přílišná konzumace alkoholu a nedostatek ovoce a zeleniny ve stravě.

Tato nemoc může napadnout téměř jakoukoliv část těla. Je způsobena nekontrolovatelným dělením určitého typu buněk, které neodpovídají na signály, které jim dává naše tělo tak, jak by měly.

To má na svědomí genetická modifikace daných buněk. Nereagují na signály těla, které jim říká, že se mají zničit, a zároveň se dokáží maskovat před naším imunitním systémem.

Jednou z nejnebezpečnějších schopností těchto buněk je schopnost napadat sousedící tkáně a také se rozšiřovat dále po těle pomocí krevního oběhu.

Mezi rizikové faktory vzniku této nemoci patří mimo jiné:

  • fyzické karcinogeny, mezi které patří i radiace a UV ZÁŘENÍ
  • chemické karcinogeny, kterými jsou mimo jiné alkohol, tabák nebo azbest
  • biologické karcinogeny, mezi tyto karcinogeny patří některé viry, bakterie a paraziti.

Mezi jeden z rizikových faktorů, který může přispívat ke vzniku rakoviny, patří ale i umělá sladidla. Tento typ sladidel byl sice vyvinutý jako řešení negativních dopadů cukru na náš organismus, ale nadávné studie poukázaly na to, že tento typ sladidel může velkou měrou přispívat ke vzniku různých druhů rakoviny.

Zdroj: World Health Organisation, Plos Medicine

KAM DÁL: Vysoký krevní tlak: Vědci prozradili, jaká běžná pochoutka ho způsobuje.

Klíčová slova: