Rakovina střev: Na co si dávat pozor na toaletě

Jedním z příznaků rakoviny střev je mimo jiné i krev ve stolici
  |   zajímavost

Všechny typy této zákeřné nemoci je nutné objevit co nejdříve, než se rozšíří dále do těla a bude mnohem těžší ji vyléčit. Výjimkou není ani rakovina střev. Naštěstí ji lze poznat podle hned několik symptomů.

Rakovina střev nejčastěji vzniká u dospělých, může se ale objevit u lidí jakéhokoliv věku. Většinou na jejím vzniku stojí zdánlivě neškodné výrůstky na vnitřní straně střev, tzv. polypy. Tyto útvary totiž zpočátku naše zdraví nijak neohrožují, časem se ale buňky, kterými jsou tvořeny, mohou změnit na ty rakovinné, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

Existuje hned několik způsobů, jakými lze tento typ rakoviny léčit. Patří mezi ně mimo jiné i radiační terapie, chirurgický zákrok, chemoterapie, imuniterapie a další.

U všech způsobů léčby této choroby ale platí, že čím dříve vznik rakoviny střev objevíte, tím větší máte šanci na její úplné vyléčení.

Rozhodně je tedy potřeba vědět, jakými příznaky se tato vážná nemoc projevuje, a dávat si na ně velký pozor.

Symptomy rakoviny střev

  • bolesti břicha
  • slabost
  • únava
  • ztráta hmotnosti

Nejvíce příznaků rakoviny střev se však projevuje na toaletě. Řada lidí dělá tu chybu, že se před spláchnutím na toaletě nepodívá na svoji stolici. Ta ale může poukazovat hned na několik zdravotních problémů, jedním z nich je dokonce i rakovina střev.

Rozhodně je nutné být na pozoru před střevními problémy, jako je průjem, zácpa nebo jakákoliv jiná trvalá změna v konzistenci stolice. Pokud vás tyto problémy po několika dnech nepřejdou, může se jenat o jeden ze symptomů rakoviny střev. Mezi příznaky této nemoci patří mimo jiné také krev ve stolici.

Pokud na sobě zpozorujete některé z těchto příznaků, okamžitě se o nich poraďte se svým lékařem.

Zdroj: Mayo Clinic, Express

KAM DÁL: Rakovina slinivky břišní: Na co si dávat pozor na toaletě

Klíčová slova: