Suchá kůže může být příznakem mnohem vážnějších zdravotních problémů

Dokonce i mírná suchost kůže nebo velmi malé praskliny na pokožce mohou být jedním ze symptomů cukrovky
 

S vysušenou pokožkou na těle nebo obličeji se čas od času potýká asi každý z nás. Tento problém bychom ale rozhodně neměli ignorovat, zvláště tehdy, pokud se suchost kůže nebo kožní infekce opakují. Může to být totiž symptom jedné velmi vážné nemoci.

Lidí, kteří trpí cukrovkou, bohužel neustále přibývá. Jak můžete toto zákeřné onemocnění poznat podle stavu vaší pokožky, vysvětlila doktorka Kanumili. Tyto příznaky diabetu se vyskytují zhruba u 30 % lidí, kteří tímto onemocněním trpí.

„Známkou toho, že u vás vypukl diabetes, mohou být neustále se vracející kožní infekce,“ uvedla doktorka. „Kožní infekce a různé vyrážky, které se na naší pokožce mohou vyskytnout, totiž mohou být způsobeny mimo jiné také vyšší hladinou cukru v krvi,“ vysvětlila.

Dalším příznakem, který vysoká hladina cukru v krvi způsobuje, je ztráta většího množství tekutin z těla, která vede k vysychání pokožky. Suchá místa na kůži se vyskytují zejména na loktech, nohách a také patách.

Symptomy cukrovky na pokožce

Mimo infekce a vyrážky se v důsledku diabetu může na kůži objevit i lišej, tedy nepříjemné začervenání pokožky.

Na našem těle se ale mohou objevit i nažloutlé nebo hnědé skvrny, které také patří mezi příznaky cukrovky.

Mezi další běžné kožní příznaky diabetu patří také:

  • vředy
  • ječné zrno
  • infekce vlasových folikul

Někdy ale tyto symptomy nemusí být tak výrazné. Doktorka Kanumili doporučuje všímat si jakýchkoliv změn na kůži, zejména pokud se jedná o suchá místa nebo praskající pokožku, a to i když jde jen o velmi malou část kůže.

Dokonce i malé změny pokožky mohou značit mnohem větší zdravotní problém.

Lidé trpící cukrovkou také mimo jiné čelí mnohem většímu riziku toho, že u nich vypukne nepříjemné kožní onemocnění, které se vyznačuje červenými fleky na těle i obličeji, psoriáza.

Jak zmírnit kožní problémy

Nejvíce pomáhá do pokožky neustále vracet hydrataci tělovým mlékem, nejlépe velmi šetrným a bez parfemace. Stejná pravidla platí i u mýdla, je důležité si vybírat mýdlo šetrné k pokožce nebo sprchový gel a opět nejlépe bez silné vůně.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Zdravé dýně: Pomáhají s cholesterolem, krevním tlakem, cukrovkou a dalšími nemocemi.